30/12/2003: FAR FROM HEAVEN

far_from_heaven_Welke film hadden wij beter kunnen kiezen om 2003 mee af te sluiten dan ‘Far From Heaven’?

Nadat u hem gezien hebt zal u het met ons eens zijn: geen enkele, want dit is gewoon de mooiste film die wij het afgelopen jaar in de bioscoop zagen.

Met ‘Far From Heaven’ verfilmde regisseur Todd Haynes (die van ‘Velvet Goldmine’) een halve remake van (en een hele hommage aan) ‘All That Heaven Allows’, de Douglas Sirk-klassieker met Rock Hudson en Jane Wyman.

De film situeert zich in de periode van Sirk: het Amerika van de jaren vijftig.

Cathy Whitaker (de altijd weer verbluffende Julianne Moore) vormt met haar echtgenoot Frank (gespeeld door Dennis Quaid) hét gouden koppel van een stadje in Connecticut.

Althans: zo lijkt het toch aan de oppervlakte, want Frank blijkt immers aan een ‘ziekte’

 – zoals ze homoseksualiteit in de jaren vijftig omschreven – te lijden, en zijn vrouw is voor de buitenwereld toch wat al te close met Raymond (gespeeld door Dennis Haysbert): die is niet alleen de tuinman van het koppel, hij is vooral zwart.

Laat het geroddel een aanvang nemen!

‘Far From Heaven’ is een zonder één spat ironie of cynisme verfilmd melodrama, en daarom alleen al een waar meesterstukje in de ironische tijden waarin wij leven.

Voeg daarbij echter de onwaarschijnlijke mooie fifties Technicolor-kleuren in de fotografie van Edward Lachman, de muziek van Elmer Bernstein en de onberispelijke regie en vertolkingen, en de conclusie is duidelijk:  een meesterwerk.

FAR FROM HEAVEN
Regie: Todd Haynes

USA 2002, 107 min.