23/12/2003: TOGETHER

together (el violinista) chen kaige1Een tiental jaren geleden maakte het Westen kennis met twee Chinese supertalenten: Zhang Yimou en Chen Kaige.

Allebei werden ze bejubeld en een grote toekomst voorspeld, en Zhang maakte die belofte ook waar: na zijn doorbraakfilm ‘De Rode Lantaarns’ maakte hij de ene parel na de andere, terwijl Chen er nooit meer in slaagde het succes van zijn Gouden Palm-winnende ‘Farewell to my Concubine’ te evenaren.

Tot hij dit jaar met het ‘Together’ weer helemaal boven water kwam: dit is zijn eerste film in jaren waarmee hij vanuit het Verre Oosten eindelijk nog eens tot in de Begijnenstraat in Mechelen geraakt is.

Nu alleen u nog tot in die Begijnenstraat krijgen om ook te komen kijken.
Want geloof ons: het loont de moeite.

‘Together’ is een bloedmooi vader & zoon-verhaal, over een boer-restauranthouder die met zijn zoon van het platteland naar Peking trekt om daar een muziekleraar te zoeken. Niet zomaar een muziekleraar, uiteraard, maar de béste muziekleraar, want de zoon blijkt 

een geniale violist, en de vader wil dan ook maar al te graag dat dat genie financieel rendeert, voor hem én voor zijn briljante kind.

De vader slaagt wel in dat opzet, maar terwijl hij onder het oog van zijn meesters Beethoven en Tsjaikovski inoefent, ontwikkelt de kleine violist echter een eigen persoonlijkheid, helemaal los van de hand van zijn vader… 

Wat melodrama en sentiment, uitstekende acteurs, een prima regie en heel veel geweldige muziek: meer moet dat voor een film toch niet zijn, zeker!

TOGETHER (HE NI ZAI YI QI)
Regie: Chen Kaige
China 2002, 120 min.