ESSENTIAL KILLING (Jerzy Skolimowski)

1_essential-killing-4Het magistrale ‘Essential Killing’ vertelt het verhaal van de Afghaanse Talibanstrijder Mohammed (vertolkt  door een indrukwekkende Vincent Gallo), die op een dag wordt gearresteerd door het Amerikaanse leger.

Nadat hij aan marteling door waterboarding onderworpen is, wordt hij naar een onbekende bestemming in Oost-Europa overgevlogen.

Bij zijn aankomst gaat de auto waarin hij vervoerd wordt over kop in de sneeuw, waardoor hij – bijna tegen wil en dank – kan ontsnappen. Alleen moet hij nu wel in de natuur proberen te overleven in de extreem barre winter…

Regisseur Jerzy Skolimowski zorgde er in de jaren ’60 samen met Roman Polanski en Andrzej Wajda voor dat de Poolse  cinema tot de beste van Europa behoorde. Rond 1990 verdween Skolimowski  echter totaal van de radar: liefst 17 jaar lang draaide hij geen film, om nu opeens weer helemaal te komen bovendrijven met het ijzersterke (en ondertussen al meermaals bekroonde) ‘Essential Killing’.

Skolimowski was naar eigen zeggen totaal niet geïnteresseerd in de politieke aspecten van het verhaal, want, zo zegt hij: ‘Voor mij is politiek niet meer dan een vuil spel. Waar het mij hier om ging was het verhaal van een man die gedwongen wordt om terug te keren naar een dierlijke staat, iemand die moet doden om zelf te kunnen overleven.’

Skolimowski houdt overigens niet van half werk: hij nam zijn film grotendeels in de buurt van Antarctica op, bij temperaturen van min 35°. Het gevolg was dat hij na de laatste draaidag naar intensive care moest worden afgevoerd met een zware longontsteking.

ESSENTIAL KILLING
Regie: Jerzy Skolimowski
PL 2010, 83 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
DINSDAG 22 NOVEMBER 2011
 om 20u30