TROPA DE ELITE 2 (José Padilha)

tropa-de-elite-2-originalRio de Janeiro: BOPE, de elite-eenheid van de plaatselijke politie valt na een opstand een hoogbeveiligde gevangenis binnen.

De actie verloopt rampzalig, en dat heeft zo zijn gevolgen voor de carrière van Robert Nascimento, de luitenant-kolonel van de BOPE: na een overplaatsing wordt hij meegezogen in een bloedige, vuile strijd tussen corrupte politici, drugsdealers, hoge politie-officieren en paramilitaire groepen.

De sociale situatie in de favela’s van Brazilië verpakken in een intelligente en excellent geacteerde actiefilm: ziedaar de succesformule van ‘Tropa de Elite 2′, een film die op allerlei vlakken probleemloos naast ‘Cidade de Deus’ kan staan, dat andere recente Braziliaanse meesterwerkje.

‘Tropa de Elite 2′ was overigens niet alleen een succes bij de critici: de film trok op amper twee maanden tijde in zijn thuisland alleen al meer dan 11 miljoen toeschouwers, en werd daarmee de grootste hit uit de Braziliaanse filmgeschiedenis.

Tussen haakjes: regisseur José Padilha is niet de eerste de beste. Niet alleen studeerde hij economie en politieke wetenschappen in zijn thuisland, hij voegde daar ook nog Oxford-diploma’s Engelse literatuur en Internationale Politiek bovenop, én maakte nu ook nog deze film.
En u?

TROPA DE ELITE 2 (O INIMIGO AGORA E OUTRO)
Regie: José Padilha
BRA 2011,  115 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
DINSDAG 29 NOVEMBER 2011
 om 20u30