Art & Film: DIRK BRAECKMAN

banner-695x492

Eva Wittocx werd door cultuurminister Sven Gatz benoemd als curator van het Belgisch paviljoen op de 57e Biënnale van Venetië, de plaats waar Dirk Braeckman nieuwe werken zal presenteren.

Vertrekpunt van die werken zijn sterke beelden: beelden die een antwoord geven op de massaproductie en consumptie van beelden.

Elk beeld, elke slogan vraagt om onze aandacht. Of het nu via televisie, internet of in de publieke ruimte is. Dirk Braeckman en curator Eva Wittocx streven voor het paviljoen naar een verstilling en aandacht voor beelden. Braeckmans foto’s zullen stoorzenders zijn in de reguliere beeldenstroom.

Dirk Braeckman (°1958, Eeklo – woont en werkt in Gent) begon zijn carrière als fotograaf
met portretten en zelfportretten. Later koos hij als onderwerpen voor zijn zwart-witte foto’s verlaten plekken en lege ruimtes, lichaamsdelen, muren, bedden, enz. Fragmenten worden uitvergroot, en nemen een dimensie van een allesomvattend stilleven aan.

Met vage omtrekken wil het uitvergrote detail een puur en essentieel, universeel en anoniem beeld vangen.

Door de directe aandacht voor het detail wordt het minuscule verheven tot sferische dimensies van de afbeelding. De beelden zijn transparant maar suggestief: men herkent een persoonlijk verhaal achter de grote, kaderloze, zwart-witte, maar hoofdzakelijk grijze foto’s.

Dirk_Braeckman_S.O.-H.O.-1996-600x402Eva Wittocx is sinds 2009 curator en algemeen coördinator van Museum – M in Leuven.

Naar aanleiding van de Dag & Nacht van het Kunstonderwijs Mechelen brengt zij een lezing over Dirk Braeckman, gelardeerd met filmfragmenten.

ZATERDAG 18 FEBRUARI 2017 om 20u00

GRATIS TOEGANG!

Een Art & Film-voorstelling in samenwerking met de Academie Mechelen.

In het kader van de Dag & Nacht van het Kunstonderwijs Mechelen.