DEMAIN (Cyril Dion & Melanie Laurent)

demain_02bMélanie Laurent mocht van Quentin Tarantino in ‘Inglourious Basterds’ Hitler de lucht inblazen, maar de Française heeft veel méér in haar mars dan alleen maar acteren: samen met Cyril Dion van de ecologische beweging Colibris regisseerde ze ‘Demain’, een documentaire die bij onze zuiderburen al voor een ware (positieve) schokgolf zorgde, en die nu ook de rest van de wereld verovert.

De film begint nochtans met de uiterst deprimerende resultaten van een studie die in 2012 in het wetenschappelijk blad Nature verscheen: Stanford-biologe Elizabeth Hadley en Berkeley-paleontoloog Anthony Barknovsky maakten daarin duidelijk dat – als de mensheid doorgaat zoals ze bezig is – we door de bevolkingsexplosie en de opwarming van de aarde op de drempel van een massale uitroeiing staan, eentje van de soort die de planeet sinds de laatste ijstijd niet meer meegemaakt heeft.

En het gaat niet om een verre, onbestemde toekomst: voor 2100 kan het ecosysteem het point of no return al lang overschreden hebben…

Met zijn allen recht op de afgrond af, dan maar?
Néén, zeggen Dion en Laurent: ze trokken de wereld rond, op zoek naar realistische oplossingen en werkende alternatieven, en het goede nieuws is: ze vonden die ook.

Niet alleen oplossingen voor het energieprobleem, maar ook economische alternatieven, slimme landbouwtoepassingen, ecologische initiatieven én manieren om het onderwijs en de democratie weer beter te laten functioneren.

Van het Bristol Pound (de Britse stad voerde een eigen munteenheid in waardoor geld dat lokaal uitgegeven wordt ook de lokale gemeenschap ten goede komt, en niet in het internationale banksysteem verdwijnt) tot een Indisch ingenieur die het kastensysteem wist te doorbreken, en van de extreem ecologische (en succesvolle) baas van een Franse enveloppenfabriek tot urban agriculture in Detroit: met samenwerking en een positief gebruik van de menselijke creativiteit blijk je enorm ver te kunnen komen.

Die bottom up-aanpak gebruikten de regisseurs overigens ook zelf om hun film gemaakt te krijgen: de grote productiemaatschappijen dachten dat het publiek niet geïnteresseerd zou zijn in zo’n onderwerp, maar 10.000 crowdfunders die het nodige budget van 450.000 euro samenbrachten dachten daar anders over.
En terecht, zo bleek: met momenteel al meer dan 600.000 toeschouwers in Frankrijk alléén is ‘Demain’ één van de populairste documentaires ooit. En één van de meest hoopgevende.

En om het allemaal nog wat mooier te maken, werd de film ook nog eens bekroond met de César 2015 voor Beste Documentaire.

DEMAIN
Regie: Cyril Dion & Melanie Laurent
FR 2015, 114 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
MAANDAG 11 APRIL 2016 om 20u30

Een Green Screen-vertoning i.s.m. VELT en Natuurpunt

‘Demain’ in de pers:

‘This playfully made exposé should be required viewing for anyone wondering what they could do to pitch in and save the planet.’ (The Hollywood Reporter)
http://www.hollywoodreporter.com/review/tomorrow-demain-film-review-848309

‘De toon is gespeeld naïef, maar onder de luchtige zelfrelativering schuilen veel informatie, een doordachte opbouw en een aanstekelijke oproep.’ (Filmmagie)
http://www.filmmagie.be/review/demain

‘ ‘Demain’ est LE manuel pour tous ceux qui ne comprennent rien au changement climatique ou qui se sentent impuissants face à l’ampleur de la lutte.’ (The Huffington Post)
http://www.huffingtonpost.fr/2015/12/02/demain-melanie-laurent-documentaire-video_n_8655272.html

‘ ‘Demain': un film, une moisson de solutions.’ (National Geographic)
http://www.nationalgeographic.fr/24101-demain-un-film-une-foison-de-solutions/

‘Dans une France qu’assombrissent crise et terrorisme, ce documentaire est un souffle d’espoir.’ (Le Monde)
http://www.lemonde.fr/planete/article/2016/02/03/demain-un-phenomene-de-societe_4858559_3244.html

‘Un film qui fait du bien.’ (Mr. Mondialisation)
https://mrmondialisation.org/demain-un-film-qui-fait-du-bien/