MIA MADRE (Nanni Moretti)

Shots from "Mia Madre"Margherita is een geëngageerde filmmaakster die haar tijd probeert te verdelen tussen haar nieuwe film over fabrieksstakingen, haar puberende dochter en haar moeder: die kranige dame was jarenlang leerkracht Latijn, maar ligt nu in een ziekenhuis op sterven…

Met ‘Mia Madre’ voegt acteur-regisseur Nanni Moretti alweer een pareltje aan zijn autobiografisch oeuvre toe  (tijdens het draaien van ‘Habemus Papam’ lag zijn eigen moeder – ook een lerares Latijn – op sterven), zij het dat hij dit keer voor één keer zelf niet de hoofdrol speelt: die laat hij vertolken door een uitmuntende Margherita Buy.

Zij krijgt op de set van haar film af te rekenen met de zelfvoldane Amerikaanse ster Barry Huggins (gespeeld door John Turturro, die heerlijk en supergrappig is als de arrogante lul van dienst).

Moretti zelf neemt genoegen met een ingetogen bijrol als broer van de filmmaakster, en serveert ons een pakkende, ontroererende familiekroniek, die zowel verwijst naar Woody Allen als naar Ken Loach, Bergman en Fellini.

Het bij dit soort onderwerpen altijd op de loer liggende melodrama wordt vakkundig gecounterd door subtiliteit en humor.

Bonus is de wonderlijke, verrassende soundtrack, waarop muziek van Nino Rota, Philip Glass en Arvo Pärt naadloos wordt verweven met die van Jarvis Cocker en Leonard Cohen.

MIA MADRE
Regie: Nanni Moretti
I 2015, 104 min

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
DINSDAG 5 APRL 2016 om 20u30

‘Mia Madre’ in de pers:

‘Moretti laat zien dat in tijden van crisis alles imaginair aanvoelt. Buy speelt prachtig gevarieerd en gebalanceerd.’ (*****)(De Filmkrant)
http://www.filmkrant.nl/_titelindex_M/12386

‘De beste film van Moretti in jaren… Hartverwamend, ontroerend, origineel, creatief en honderd procent realistisch.’ (****)(De Mening)
http://demening.be/film/mia-madre-film-fest-gent/

‘Good, strong, understated filmmaking, enlivened by Moretti’s characteristic wry blend of drama and humor.’ (The Hollywood Reporter)
http://www.hollywoodreporter.com/review/mia-madre-film-review-789075

‘Moving and funny in its own understated way.’ (****)(The Independent)
http://www.independent.co.uk/arts-entertainment/films/mia-madre-film-review-moving-and-funny-in-its-own-understated-way-a6669966.html

‘This is Moretti at his interpersonal best; intimate, empathetic and intensely humane. A tragicomic triumph.’ (****)(The Guardian)
http://www.theguardian.com/film/2015/sep/27/mia-madre-review-tragicomic-tale-nanni-moretti

‘Moretti schildert haarfijn, in eenvoud een fijngevoelige, hartverwarmende en serene familiekroniek. Verhelderende, poreuze cinema is het. Een verademing.’ (****)(Filmmagie)
http://www.filmmagie.be/review/mia-madre