THE ASSASSIN (Hou Hsiao-Hsien)

the assassin

Over de mooiste film van het afgelopen jaar kan wat ons betreft geen enkele discussie bestaan: het adembenemende ‘The Assassin’ van de Chinees-Taiwanese grootmeester Hou Hsiao-Hsien, waarin letterlijk élk frame eruit ziet als een zorgvuldig gecomponeerd schilderij.

Het verhaal speelt zich af in de achtste eeuw, tijdens de Tang-dynastie: Nie (gespeeld door de in Taiwan razend populaire Shu Qi) is een jonge vrouw die als kind weggehaald werd bij haar familie. In het geheim heeft ze een opleiding in de gevechtssporten gekregen, waarna ze is toegetreden tot de Orde der Moordenaars, die tot doel heeft corrupte politici en tirannen uit te schakelen.

Maar Nies trouw wordt op de proef gesteld wanneer ze de opdracht krijgt een man die ze liefheeft te vermoorden…

Een nieuwe ‘Crouching Tiger, Hidden Dragon’, zegt u?
Niet helemaal: ook al zijn de zwaardballetten ronduit spectaculair, het melancholische, subtiele en bijna ingetogen ‘The Assassin’ is veel minder een pure martial arts-film, en
veel meer een stilistisch meesterwerk.

In een stilaan helemaal digitale wereld heeft Hou zijn film overigens nog op ouderwetse pellicule gedraaid: wie komt kijken zal met eigen ogen kunnen zien dat dat zéér de moeite is geweest. Prachtfilm!

Hou Hsiao-Hsien werd voor ‘The Assassin’ in Cannes bekroond als Beste Regisseur.

THE ASSASSIN 
Regie: Hou Hsiao-Hsien
China 2015, 102 min

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
DINSDAG 12 APRIL 2016 om 18u30
DINSDAG 12 APRIL 2016
om 20u30

De film is online hier te zien:

‘The Assassin’ in de pers:

‘Wat de cineast op een gegeven moment doet met twee acteurs, flakkerend kaarslicht, en een heen en weer wiegend sluiergordijn, kan alleen maar worden bestempeld als grote kunst.’ (****) (HUMO)
http://www.humo.be/filmreviews/361351/the-assassin

‘De verwachtingen voor Hous eerste film in zeven jaar waren hooggespannen, maar ‘The Assassin’ lost die allemaal in.’ (****) (De Morgen)
http://www.demorgen.be/film/een-moordenaar-die-niet-kan-moorden-be29eaa1/

‘Captivatingly hypnotic.’ (****) (The Guardian)
http://www.theguardian.com/film/2016/jan/21/the-assassin-review-captivatingly-hypnotic-if-impenetrable-wuxia-tale

‘Een martial-artsepos dat voorbijtrekt als een visueel gedicht.’ (****) (Knack Focus)
http://focus.knack.be/entertainment/film/film-van-de-week/the-assassin-een-martial-artsepos-dat-voorbijtrekt-als-een-visueel-gedicht/article-review-669169.html

‘Hous visueel ravissante film- en vertelstijl is dwingend, in die mate zelfs dat de kijker willens nillens in zijn universum wordt gezogen.’ (****) (Filmmagie)
http://www.filmmagie.be/review/assassin

‘Heart-stoppingly beautiful.’ (*****) (The Telegraph)
http://www.telegraph.co.uk/film/the-assassin/review/