DARK WATERS (Todd Haynes)

Dark_Waters
Rob Bilott is een briljante zakenadvocaat die net partner is geworden bij een hoog aangeschreven kantoor.

Zijn klantenbestand bestaat uit multinationals en grote chemieconcerns, tot op een dag een boer uit West-Virginia het kantoor binnenstapt: de boer wil dat Bilott chemiereus DuPont aanklaagt, omdat die een groot deel van zijn veestapel gedood zouden hebben door illegale, giftige chemische lozingen in de rivier die aan zijn land grenst.

Tot ontzetting van zijn collega’s neemt Bilott de zaak aan, een beslissing die zal leiden tot een bikkelharde juridische strijd van meer dan 15 jaar over wat één van de

grootste en meest hallucinante milieumisdrijven van de afgelopen eeuw blijkt te zijn: Bilott slaagt erin te bewijzen dat DuPont bij de productie van de anti-aanbaklaag van Tefalpannen een uiterst gevaarlijk bijproduct produceert.
En hij kan bewijzen dat DuPont met dat bijproduct (voor de scheikundigen: PFOA, oftewel perfluoroctaanzuur) ondertussen zo ongeveer de hele planeet vergiftigd heeft….

De bikkelharde juridische strijd van David tegen Goliath – DuPont gebruikte jarenlang zo ongeveer élk lobbymiddel en élk denkbaar juridisch vertragingsmaneuver, en zette àl hun financiële en politieke macht in om Bilott klein te krijgen – kwam niet zonder een uiterst zware persoonlijke prijs voor de maniakaal vasthoudende advocaat: zowel zijn carrière, zijn huwelijk als zijn gezondheid werden on hold gezet om elk detail uit te spitten.

Regisseur Todd Haynes specialiseerde zich tot nu toe in stilistisch briljante relatiedrama’s (‘Far From Heaven’, ‘Carol’…), maar bewijst met het meeslepende ‘Dark Waters’ dat hij ook een juridische thriller perfect in de vingers heeft: stapje voor stapje wordt de ingewikkelde en helaas nog veel te weinig bekende problematiek blootgelegd.

Mark Ruffalo (die ook al schitterde in het evenzeer excellente ‘Spotlight’) is ronduit uitstekend in de rol van de bescheiden, bijna zelfs schuwe advocaat die weigert te buigen.
Grootmeester Edward Lachman verzorgde de fotografie.

‘Dark Waters’ is een (helaas) op ware feiten gebaseerde film die zowat elke rechtgeaarde toeschouwer woedend de zaal laat buitenkomen: na afloop waren wij alvast zó kwaad dat we zin hadden om een CEO van DuPont keihard met een Tefalpan op het hoofd te gaan slaan, en we vermoeden van u hetzelfde.

DARK WATERS
Regie: Todd Haynes
USA 2019, 126 min.

Deze film werd vertoond in Filmhuis Mechelen op:
DINSDAG 15 SEPTEMBER 2020 
om 20u30
DINSDAG 29 SEPTEMBER 2020 om 18u30 

In de pers:
‘Een belangrijke, ijzersterke en ijzingwekkende thriller die je heel kalmpjes de rillingen bezorgt.’ (****) – De Volkskrant
https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/zorgvuldig-en-zonder-opsmuk-volgt-dark-waters-de-feiten-rond-het-dupont-schandaal~bfc3bfc2/

“Dark Waters is schokkend, urgent, confronterend en toont niets anders dan de bittere realiteit: money rules the world.” (****) – Cinemagazine

“The film is splendidly shot by Ed Lachman, and the acting is superb.” - Variety

“A David-vs-Goliath legal thriller for our times.” - Rolling Stone