CINEMA CORONA #39: Art & Film: THE VILLAGERS (Rinus Van de Velde)

RVDV_2019_A0.indd
Quarantainedag 39!

UPDATE: deze film was maar voor één week gratis online gezet door Tim Van Laere Gallery, en is ondertussen helaas niet langer beschikbaar.

Jammer, maar er zijn nog tal van andere topfilms gratis te bekijken in onze CINEMA CORONA.

——

‘The Villagers’ is geen klassieke speelfilm, maar maakte deel uit van een totaalinstallatie die Van de Velde vorig jaar presenteerde in Tim Van Laere Gallery, en waarbij de toeschouwer zich letterlijk in het universum van de kunstenaar (en in een aantal decors van de film) kon begeven.

Die totaalinstallatie kunnen we er helaas niet bijleveren, maar om een indruk te krijgen, kunt u hier wel een korte impressie bekijken:

In de film zelf volgen we – in een aaneenschakeling van losse fragmenten – de levens van een reeks personages die in een klein dorpje leven.

Een belangrijke rol is weggelegd voor de zeventien levensgrote sets waarin alles plaatsvindt, en waaraan Van de Velde twee jaar werkte: van de telefoon op het bureau tot het plakje cake in een café, élk detail is gemaakt van karton en legt zo het fictieve, gemaakte en onechte van het medium film bloot.

Alle personages worden vertolkt door Rinus Van de Velde zelf, zijn assistenten en vrienden, geen van allen professioneel opgeleide acteurs.
Ook dat benadrukt nog eens de spanning tussen fictie en realiteit, en zorgt ervoor dat we als toeschouwer weinig houvast hebben.
Hoewel alles in ‘The Villagers’ vertrouwd voelt, is het tegelijkertijd allemaal duidelijk geworteld in nep, kopie en namaak.

Enjoy!

Art & Film is – ook online – een samenwerking tussen het Filmhuis en Academie Mechelen.

ACADEMIE_logo_blauw_lang