BURN AFTER READING (Joel & Ethan Coen)

burn_after_readingTwee niet al te snuggere fitness-instructeurs (vertolkt door een zéér geestige Brad Pitt en de altijd geweldige Frances McDormand) komen bij toeval in het bezit van een computerschijfje dat propvol CIA-geheimen lijkt te staan.

Een vondst waarmee het dynamische duo dé financiële slag van hun leven denkt te kunnen slaan.

En hey, zaken zijn zaken: als de Amerikanen niet willen dokken voor de geheimen, dan gaan we het maar bij de Russen aanbieden!

Ziedaar het startpunt van ‘Burn After Reading’, een volkomen briljante en met volstrekt krankzinnige plotwendingen volgestouwde komedie van de Coen Brothers.
Het in al zijn absurditeit fantastische scenario wordt perfect vertolkt door alléén maar

uitstekende acteurs: in absolute topvorm: behalve de al eerder genoemde Brad Pitt en
Frances McDormand zorgen John Malkovich (als een afgeserveerde CIA-agent), Tilda Swinton (zijn ijskoude, bospoepende echtgenote), George Clooney (een seksmaniak die alles neukt wat los en vast zit) en JK Simmons (geweldig als een CIA-chef die óók niet weet in welke clusterfuck hij nu weer terechtgekomen is) anderhalf uur lang voor het ene hilarische moment na het andere.

Als u het ons vraagt leveren de Coen Brothers met ‘Burn After Reading’ hun allerbeste komedie sinds ‘The Big Lebowski’ af, en dat wil toch wat zeggen.

De muziek is van Carter Burwell, filmcomponist par excellence en hofleverancier van de Coen Bros. Het camerawerk is van Emmanuel Lubezki.

BURN AFTER READING
Regie: Joel & Ethan Coen
USA 2008, 96 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
DINSDAG 24 MAART 2009 
om 20u30