BLACK SWAN (Darren Aronofsky)

Black-Swan---2010-007Nina (fantastisch gespeeld door Natalie Portman) is een ballerina in een prestigieus New Yorks balletgezelschap. Haar obsessieve leven staat volledig in het teken van één zaak: dansen.

Ze is dan ook in de wolken wanneer artistiek directeur Thomas Leroy (Vincent Cassel) voor zijn nieuwe versie van ‘Het Zwanenmeer’ besluit de prima ballerina Beth Macintyre (Winona Ryder) te vervangen, en haar cast.

De rol van de witte zwaan – het aloude symbool voor onschuld en elegantie – is haar dan ook op het lijf geschreven.

Maar ook een andere nieuwe danseres, Lily (rol van Mila Kunis), heeft een enorme indruk op Leroy gemaakt. En zij lijkt geknipt voor de rol van de zwarte zwaan, symbool van bedrog en sensualiteit.

Met films als ‘Requiem For A Dream’ en ‘The Wrestler’ op zijn palmares (allebei overigens te zien in het Filmhuis) is Darren Aronofsky al een tijdje één van de interessantste Amerikaanse regisseurs. Die status is er niet op verminderd met zijn excellente nieuwe werkstuk ‘Black Swan’, een film die zowel bij pers als publiek alleen maar lof en bewondering oogstte.

De soundtrack van ‘Black Swan’ is een fascinerende combinatie tussen het ballet van Tsjaikovski (bewerkt door Aronofsky’s huiscomponist Clint Mansell) en de muziek van het Britse electronicaduo The Chemical Brothers.

De film werd genomineerd voor vijf Oscars, en won er eentje: die voor Beste Actrice (Natalie Portman).

BLACK SWAN
Regie: Darren Aronofsky
USA 2011, 103 min.

Een interview met regisseur Darren Aronfsky over ‘Black Swan’ en ‘The Wrestler’:

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
DINSDAG 27 SEPTEMBER 2011 om 20u30