21/4/2009: THE WRESTLER

the-wrestler-x-26142_3Kort samengevat: Randy ‘The Ram’ Robinson is een professionele worstelaar die groot was in de jaren tachtig.

Twintig jaar later wordt hij echter door niemand meer gerespecteerd: de man leeft in een trailerpark en werkt alleen in het weekend nog wat worstelwedstrijdjes af om zijn armzalige loon wat bij te spekken.

Maar in zijn hoofd broedt de vernederde Randy op een heropstanding…

Goed om weten: ‘The Wrestler’ gaat niet alleen óver een comeback kid, de film zorgde ook voor één van de meest verrassende comebacks uit de filmgeschiedenis: met films als ‘Rumble Fish’, ‘Angel Heart’, 9 1/2 Weeks’ en ‘Barfly’ leek Mickey Rourke in de jaren tachtig op weg naar een grootste acteurscarrière, maar besloot zich in de jaren negentig te gaan focussen op een bokscarrière.
Resultaat: een tot pulp gereduceerde tronie en geen filmrollen meer.

Gelukkig haalde meesterregiseur Darren Aronofsky (‘Requiem for a Dream’) haalde de werkloze en aan lager wal geraakte Rourke voor deze hem op het lijf geschreven film weer uit de goot.

En nog iets: ‘The Wrestler’ werd op het Festival van Venetië bekroond met de Gouden Leeuw, maar Mickey Rourke greep wel naast de Oscar voor Beste Acteur.

THE WRESTLER
Regie: Darren Aronofsky
USA 2008, 109 min.
Dinsdag 21 april, 20.30 u.

Een interview met Darren Aronofsky over ‘The Wrestler’ en ‘Black Swan’: