25/1/2011: BEDANKT & MERCI

bedankt_en_merci1Kort samengevat: een bijzonder fraaie, grappige en ontroerende documentaire van de jonge Belgische regisseurs Kat Steppe en Nahid Shaikh over een stilaan verdwijnende brok cultuur: de volkscafés.

Goed om weten: In ‘Bedankt & Merci’ schetsen Steppe & Shaikh een portret van Gisèle, Alice, Julien, Lies en Lucienne, vijf uitbaters van volkscafés in de Westhoek: allemaal zijn ze hoogbejaard (de jongste is 75, de oudste is zelfs 89!), en hun ooit talrijke klanten dreigen samen met hen uit te sterven.

Maar ondanks hun leeftijd en teruglopende klandizie kan geen enkele van hen het caféleven en de daaruit gegroeide vriendschap en humor missen, en dus gaan ze allemaal met veel plezier door.
Behalve Lucienne dan, want die werd door gezondheidsproblemen gedwongen haar geliefde café te sluiten…

Dankzij de mooie combinatie van humor, weemoed en ontroering groeide ‘Bedankt & Merci’ uit tot één van de absolute hoogtepunten op het jongste Docville, het documentaire filmfestival in Leuven.

De filmmuziek is overigens van Frank Vander linden (De Mens).

En tot slot: na de voorstelling zorgen wij in de foyer voor aloude caféspelletjes, aangepaste muziek én – toch ook een geweldige Belgische cafétraditie – een gratis vat!

DOCVILLE ON TOUR: BEDANKT & MERCI
Regie: Kat Steppe & Nahid Shaikh
B 2010, 79 min.
Dinsdag 25 januari 2011, 20.30 u.