Art & Film: BEUYS (Andres Veiel)

BeuysBeuysBeuysBeuys

‘Beuys’ is een fascinerend en amusant documentair portret van de legendarische Duitse kunstsjamaan met de onafscheidelijke khaki vissersvest en vilten hoed.

Geboren in 1921 werd Joseph Beuys op zijn vijftiende zoals elke Duitse jongere verplicht lid van de Hitlerjugend, waarna hij zich in 1941 aanmeldde bij de Luftwaffe.

Een keuze die hem bijna zijn leven kostte toen zijn Stuka boven de Kaukasus neergeschoten werd: daar zouden de Tataren volgens de mythe zijn leven gered hebben door zijn zwaargewonde lichaam in vet en vilt te rollen – de twee elementen die later de basis van zijn kunstwerken zouden uitmaken.

Met een oeuvre dat vooral bestond uit performances, happenings (‘Aktionen’), provocaties en pure ideeën eerder dan uit tastbare werken is Beuys na zijn overlijden in 1986 minder zichtbaar gebleven dan bijvoorbeeld Picasso of Warhol, maar zijn invloed
op de kunst was even groot en diepgaand.

Voor zijn documentaire kon regisseur Andres Veiel een beroep doen op een berg grotendeels onuitgegeven archieffilms, audiotapes en foto’s die niet alleen Beuys’ kunst weer helemaal tot leven brengen, maar die ook uitgebreid zijn persoonlijke leven, zijn politiek activisme (hij was mede-oprichter van Die Grünen, en een overtuigd pacifist) en zijn leraarschap belichten.

Wie Beuys’ werk kent zal dit portret niet willen missen, en wie hem niet kent krijgt met deze documentaire de kans om de ontdekken waarom deze unieke kunstenaar nu nog altijd hyperrelevant is.

BEUYS
Regie: Andres Veiel
D 2017, 105 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
MAANDAG 11 DECEMBER 2017 om 20u30

logo_academie_1Een Art & Film-vertoning in samenwerking met Academie Mechelen.

De pers over ‘Beuys':
”Beuys’ is a rangy, unconventional ride’ – Screen Daily
https://www.screendaily.com/reviews/beuys-berlin-review/5115044.article

‘Ebenso großartig wie erschreckend’ – Die Zeit
http://www.zeit.de/2017/21/dokumentarfilm-andres-veiel-joseph-beuys

De Morgen
https://www.demorgen.be/expo/joseph-beuys-tussen-mythe-en-boter-ba06f1df/

Berlin Film Journal:
http://berlinfilmjournal.com/2017/02/berlinale-2017-review-beuys-andres-veiel/