27/9/2011: BLACK SWAN

Black-Swan---2010-007Kort samengevat: Nina (gespeeld door Natalie Portman) is een ballerina in een prestigieus New Yorks balletgezelschap, wiens leven volledig in het teken van dansen staat.

Ze is dan ook in de wolken wanneer artistiek directeur Thomas Leroy (Vincent Cassel) voor zijn nieuwe versie van ‘Het zwanenmeer’ besluit de prima ballerina Beth Macintyre (Winona Ryder) te vervangen, en voor haar kiest.

De rol van de witte zwaan – die symbool staat voor onschuld en elegantie – is haar dan ook of het lijf geschreven.

Maar ook een andere nieuwe danseres, Lily (rol van Mila Kunis), heeft een enorme indruk op Leroy gemaakt. En zij lijkt geknipt voor de rol van de zwarte zwaan, symbool van bedrog en sensualiteit.

Goed om weten: Met films als ‘Requiem For A Dream’ en ‘The Wrestler’ op zijn palmares (allebei overigens te zien in het Filmhuis) is Darren Aronofsky al een tijdje één van de interessantste Amerikaanse regisseurs.
Die status is er niet op verminderd met zijn jongste werkstuk ‘Black Swan’, een film die
zowel bij pers als publiek alleen maar lof oogstte.
De soundtrack van ‘Black Swan’ is een fascinerende combinatie tussen het ballet van Tsjaikovski (bewerkt door Aronofsky’s huiscomponist Clint Mansell) en de muziek van het Britse electronicaduo The Chemical Brothers.

En tot slot: De film werd genomineerd voor vijf Oscars, en won er eentje: die voor Beste Actrice (Natalie Portman).

BLACK SWAN
Regie: Darren Aronofsky
USA 2011, 103 min.
Dinsdag 27 september, 20.30 u.