20/11/2007: ATAME!

Cartel_AtameWist u al dat het Filmhuis aan zijn dertigste seizoen begonnen is?

Een prima aanleiding om het beste uit dertig jaar Filmhuisvoorstellingen nog eens te tonen, en met wat konden we beter beginnen dan met ‘Atame’, misschien wel hét hoogtepunt uit de carrière van Filmhuisfavoriet Pedro Almodovar?

‘Atame!’ draait rond de softpornoactrice Marina (Victoria Abril) en de twee mannen die haar proberen te controleren: de ene haar is de nog redelijk onschuldige, tot een rolstoel veroordeelde regisseur (gespeeld door Francisco Rabal), maar de andere is Ricky (Antonio Banderas), een criminele zot die net uit een psychiatrische instelling is losgelaten, en die vastbesloten is de vader van haar kinderen te worden.

Ricky kidnapt Marina, ranselt haar eens goed af, en bindt haar lekker vast terwijl hij drugs
voor haar gaat scoren…
Kortom: ambiance!

Met ‘Atame!’ bewees Almodovar destijds definitief dat hij en niemand anders de enige echte opvolger van Luis Bunuel was (en is): een even wilde verbeelding, evenveel zwarte humor, een even lekkere mengeling van kunst, kitsch en de drang om de bourgeois zo af en toe eens lekker te shockeren, en een even vaste regiehand.

Wie deze film bijna 20 jaar geleden in het Filmhuis zag wil hem vast terugzien, en als de anderen slim zijn, komen ze hem nu ontdekken.

ATAME!
Regie: Pedro Almodovar
E 1989,  101 min.
Dinsdag 20 november, 20.30 u.
OPGELET: voorstelling uitzonderlijk in het Cultuurcentrum, Melaan, Mechelen!