13/11/2007: SI LE VENT SOULEVE LES SABLES

478b9b6d6cf0e-1ajpgWie de filmografie van onze landgenote Marion Hänsel overloopt merkt alleen al aan de titels (‘Dust’, ‘Nuages’…) dat ze altijd al door de natuurelementen gefascineerd is geweest.

Dat is in haar nieuwste – en beste – niet anders: voor ‘Si le vent soulève les sables’ trok ze naar de Afrikaanse woestijn, waar een oase getroffen wordt door uitdroging: het vee sterft, oorlog dreigt, en de meeste inwoners volgen hun instinct en vertrekken naar het zuiden.

Rahne, de enige geletterde dorpsbewoner, beslist echter om samen met zijn vrouw Mouna en hun drie kinderen naar het oosten te trekken.
Hun enige bron van rijkdom: een paar schapen, wat geiten en de kameel Chamelle. Onder een verwoestende zon beginnen Rahne en de zijnen aan een tocht zonder einde, dwars door vijandige gebied…

Aan de hand van dit verhaal maakte Marion Hänsel van ‘Si le vent soulève les sables’ een pakkend, in aardkleuren geschilderd portret van het Afrikaanse continent, en de manier waarop dat getroffen wordt door het broeikaseffect, hongersnood en burgeroorlogen.

SI LE VENT SOULEVE LES SABLES
Regie: Marion Hänsel
B-F 2007,  96 min.
Dinsdag 13 november, 20.30 u.