27/11/2007: STILL LIFE

still-lifeDe Chinese regisseur Jia Zhang-ke (die zich met ‘Platform’ en ‘Xiao Wu’ ook in het Westen een naam opbouwde) trok voor zijn jongste film ‘Still Life’ met een kleine ploeg naar Fengjie: een tweeduizend jaar oude stad die door de bouw van de gigantische Drieklovendam binnenkort helemaal onder water zal staan – een soort Doel in het groot, zeg maar, en een symbool van de keerzijde van de schijnbaar ongebreidelde economische groei van China.

In dat decor plaatst Jia zijn twee hoofdpersonages, die allebei terugkeren naar Fengjie: de ene is een mijnwerker die zonder een cent op zak op zoek gaat naar zijn ex-vrouw, de andere is een echtgenote die na drie jaar afwezigheid terugkomt om officieel van haar man te scheiden.

Hun kleine maar relevante verhalen maken dat  ‘Still Life’ geen schreeuwrig pamflet geworden is, maar een pakkende, rake bezinning over verandering, vernieuwing en destructie.

‘Still Life’ won de Gouden Leeuw op het Festival van Venetië 2007

De film wordt ingeleid door Radio 1-journalist Ng Sauw Tjhoi, die Jia Zhang-Ke interviewde voor ‘Made in China’,zijn (samen met Marc Vandepitte geschreven) boek.

STILL LIFE (SANXIA HAOREN)
Regie: Jia Zhang-Ke
China 2006, 108 min.
Dinsdag 27 november, 20.30 u.