10/2/2009: WALTZ WITH BASHIR

WaltzWithBashir_6Kort samengevat: Een documentaire in de vorm van een animatiefilm, waarin de Israelische ex-soldaat Ari Folman zijn verdrongen herinneringen aan de invasie van West-Beiroet reconstrueert.
Goed om weten: De titel verwijst naar de Libanese president Bashir Gemayel, die in 1982 vermoord werd.
Na de moord drongen wraaklustige Falangisten de Palestijnse vluchtelingenkampen van Sabra en Chatilla binnen, en richten er een gruwelijke slachtpartij aan onder de burgerbevolking – allemaal onder het goedkeurende oog van het Israelische leger.

Eén van de soldaten toen was de jonge Ari Folman, die een kwarteeuw na de feiten uit zijn herinneringen een indrukwekkend anti-oorlogsstatement gedistilleerd heeft.
‘Waltz with Bashir’ zit propvol verwijzingen naar graphic novels én naar films die eerder de complete waanzin van de oorlog (‘Apocalypse Now’, ‘Full Metal Jacket’….) wisten te schetsen.

En nog iets: Deze animatiefilm eindigt met echte beelden. ‘En die zijn essentieel,’ zegt Folman. ‘Duizenden mensen hebben daar het leven gelaten. Ik wilde niet dat de kijker de zaal zou uitgaan met de gedachte dat het hier om zomaar een coole animatiefilm met leuke muziek ging.’

WALTZ WITH BASHIR
Regie: Ari Folman
ISR 2008, 90 min.

Dinsdag 10 februari, 20.30 u.

Beluister de recensie van Mark Kermode (BBC):