VICE (Adam McKay)

vice3

‘A real-life monster movie’: zo omschreef een Amerikaanse criticus ‘Vice’, en daar kunnen we ons eigenlijk helemaal bij aansluiten, al hadden we ook kunnen gaan voor ‘genadeloze politieke satire’ en ‘ijzersterke biopic van een rechtse cynicus’.

Herinnert u zich Dick Cheney nog, de vice-president ten tijde van Bush Jr.? Wie wàs die man eigenlijk? En hoe was hij in godsnaam op die positie geraakt?

Het antwoord: niemand die het weet, want Cheney gaf amper interviews, en àls hij het deed, waren ze doodsaai en nietszeggend. Verder bleef hij vooral de hele tijd in de schaduw, gedroeg hij zich in het openbaar als een uitgebluste ambtenaar en droeg hij de meest banale pakken die er te vinden waren.

En net dié handelswijze bleek voor de sluwe Cheney een bijna geniale manier om

ongemerkt en stoemelings als vicepresident een nooit geziene macht te verwerven, én de loop van de Amerikaanse politiek definitief te veranderen – helaas richting Donald Trump, maar dat is weer een ander verhaal.

Wie in de sixties echter voorspeld had dat Cheney tot één van de machtigste mannen uit de Amerikaanse geschiedenis zou uitgroeien, zou nochtans vierkant uitgelachen zijn: de jonge Cheney was een compleet gesjeesde student, een boertige fils à papa wiens voornaamste (en enige) kwaliteit zichzelf compleet in de vernieling zuipen was.
Wanneer hij voor de zoveelste keer uit de bocht gaat, stelt zijn vriendin Lynne (een fantastische Amy Adams) hem voor een duidelijke keuze: vanaf nu gelden hààr regels en gaat Dick zich aan carrière en gezin wijden, ofwel is het uit met hun relatie.

Verbazend genoeg blijken haar shock tactics te werken: de talentloze hufter gaat braafjes aan de leiband, en werkt zich van stagair van Donald Rumsfeld langzaam maar zeker op tot de absolute top van de wereldmacht.

‘Vice’ volgt Cheneys bizar kronkelende levensloop, en legt en passant tegelijk het totale cynisme van de machtspolitiek genadeloos bloot: ‘Meneer Rumsfeld, waar geloven wij nu eigenlijk écht in?’, zo vraagt de jonge Cheney op een bepaald moment oprecht geïnteresseerd aan zijn leermeester.
Rumsfeld is zó verbaasd over die naïeve vraag dat hij in een onbedaarlijke, bulderende lachstuip schiet: een veelzeggend antwoord dat de hele film in het hoofd van Cheney (en dat van de kijker) blijft rondzingen – principes, overtuigingen en idealen zijn er alleen voor idioten, folks!

Christian Bale zet – alweer! – een acteerprestatie neer die je alleen maar als fenomenaal kan omschrijven: hij spéélt Dick Cheney niet, hij is gewoon twee uur lang Dick Cheney.
Maar ook Sam Rockwell is ronduit hilarisch als Bush jr., de dommige zoon van zijn vader, en totaal geen partij voor de geslepen, doorwinterde bulldozerpolitiek van Cheney.
En wat te denken van Steve Carell? Carell is hier in zéér grote doen, en volstrekt onweerstaanbaar als Donald Rumsfeld, de man die non-stop klootzakkerij en rechts cynisme bijna tot een kunstvorm wist te verheffen.

Regisseur Adam McKay (die eerder al genadeloos de financiële bobo’s fileerde in ‘The Big Short’) maakt geen geheim van zijn mening over Cheney, maar is wel zo slim hem als een mens te portretteren – zij het dan een mens die zéér veel op zijn geweten heeft.
‘Vice’ is een volstrekt unieke satirische politieke biopic: vaak even chaotisch en onvoorspelbaar als de echte politiek, maar geen halve seconde saai, en van voor tot achter volgepropt met machtshongerige typetjes you’ll love to hate.
Aanrader!

VICE
Regie: Adam McKay
USA 2018, 132 min.

Het camerawerk is van Greig Fraser. Check hier de mooiste shots uit de film:

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
MAANDAG 22 APRIL 2019 om 20u00
DINSDAG 23 APRIL 2019 om 20u30

De pers over ‘Vice':
‘Een giftig maar grappig portret van een man die met alles wegkomt’ (****) – Knack Focus
https://focus.knack.be/entertainment/film/film-van-de-week/vice-is-een-giftig-maar-grappig-portret-van-een-man-die-met-alles-wegkomt/article-review-1433495.html

‘Christian Bale really is sensational here. He transforms into Cheney before your eyes. An acting masterclass, and smart filmmaking from a director who gets better with every film’ (****) – Empire
https://www.empireonline.com/movies/vice/review/

‘Bale is fantastisch als Dick Cheney: de transformatie die hij onderging voor ‘Vice’ zou een studieobject voor de wetenschap moeten zijn!’ (***) – Humo

‘A real-life monster movie, that takes a lively and at times surprisingly sympathetic interest in its chosen demon.’ – The New York Times
https://www.nytimes.com/2018/12/17/movies/vice-review.html?referrer=google_kp