C’EST CA L’AMOUR (Claire Burger)

cestcalamour407f8b

Sinds zijn vrouw Armelle vertrokken is moet Mario voor het eerst het huishouden helemaal zelf beredderen én tegelijk zijn twee dochters opvoeden.

Dat loopt niet van een leien dakje, want Frida (14) worstelt niet alleen met haar seksuele identiteit, ze verwijt hem vooral dat haar moeder vertrokken is.
En de volop met drugs en jongens experimenterende Niki (17) eist dan weer een meer onafhankelijk leven op.

Mario zelf hoopt ondertussen tegen beter weten in nog altijd op een terugkeer van zijn vrouw, want zonder haar is hij duidelijk volledig de weg kwijt. Onder het valse voorwendsel dat hij ‘nieuwe mensen wil leren’ kennen schrijft hij zich in voor een theaterproject – een project dat uiteraard geheel ‘toevallig’ doorgaat op de plaats waar zijn vrouw werkt…

‘C’est ça l’amour’ is een kleine maar zéér fijne film over de dagelijkse strijd van het familieleven, over liefde en over durven loslaten.

Deze subtiele, ontwapenende prent wordt volledig gedragen wordt door een excellente cast: Bouli Lanners is (zoals altijd) geweldig als de bijna wanhopig hard proberende vader/echtgenoot – een criticus omschreef zijn vertolking als die van ‘een achtergelaten hondje dat om de aandacht van zijn baasje bedelt’.
En Sarah Henochsberg en Justine Lacroix zijn al even uitstekend als zijn twee puberende dochters, die helemaal geen idéé hebben wat hun rare vader hen nu precies allemaal probeert duidelijk te maken.
Absolute aanrader!

C’EST CA L’AMOUR
Regie: Claire Burger
FR-B 2018, 98 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
DINSDAG 9 APRIL 2019 om 20u30
MAANDAG 15 APRIL 2019 om 18u30
DINSDAG 16 APRIL 2019 om 18u30

De pers over ‘C’est ça l’amour':

‘Als u dit voorjaar één Franse film ziet, laat het dan ‘C’est ça l’amour’ zijn. Een bloedeerlijk vertolkt familieportret over opvoeden, liefhebben en loslaten, dat u met een mengeling van melancholie en pure gelukzaligheid naar huis stuurt.’ (****) – De Morgen
https://www.demorgen.be/film/-c-est-ca-l-amour-de-ontroerendste-drugstrip-ooit-b49f217d/

‘Een schitterende Bouli Lanners’ (****) - Filmmagie
https://www.filmmagie.be/review/cest-ça-lamour

‘Claire Burger continues to impress with ‘C’est ça l’amour’ – Screen Daily
https://www.screendaily.com/reviews/real-love-venice-review/5132175.article

‘A moving, familiar film’ – The Hollywood Reporter
https://www.hollywoodreporter.com/review/real-love-cest-ca-lamour-review-1138202image001