THE WOLF OF WALL STREET (Martin Scorsese)

Wall Street is – het is u sinds de bankencrisis vast ook niet ontgaan – geen plaats voor koorknapen die het erg nauw nemen met de moraliteit.

Wanneer iemand zelfs in dié hebberige, gewetenloze en decadente omgeving de bijnaam ‘de Wolf’ krijgt, weten we dan ook dat we te maken hebben met tuig van de allerergste soort – en bijgevolg meteen ook met prima materiaal voor een verbluffende, fascinerende film.

Toch zeker als die man you love to hate (Jordan Belfort, dé financiële oplichter van de nineties) vertolkt wordt door Leonardo DiCaprio in zéér grote doen, en als het geheel dan ook nog eens geregisseerd wordt door de absolute grootmeester van de Amerikaanse cinema, Martin Scorsese.

Scorsese schildert Belfort als een onverbeterlijke, op geld, orgieën en excessen geilende aandachtszoeker: wanneer hij ontdekt hoe makkelijk hij als effectenmakelaar spaarders van hun zuurverdiende centen kan beroven, is hij meteen verslaafd. Met malafide praktijken bouwt Belfort zijn financiële handeltje uit tot een miljoenen dollars genererende geldmachine, zonder dat hij zich ook maar één seconde laat tegenhouden door zoiets als een geweten of wetten (de echte Belfort heeft overigens ook nu nog altijd geen spijt van zijn daden).

‘The Wolf of Wall Street’ is een genadeloos portret van de compleet decadente waanzin in de financiële wereld, met niet alleen een grootse Leonardo DiCaprio maar ook met een fantastische, door Robbie Robertson samengestelde soundtrack, grandioze bijrollen (Matthew McConaughey als Belforts immorele mentor: hallo!) en ronduit adembenemend camerawerk van Rodrigo Prieto.

Twee dagen voor wij ‘The Wolf of Wall Street’ vertonen worden aan de andere kant van de oceaan de Oscars uitgereikt: u weet meteen wie wij de verdiende winnaar van minstens een beeldje of vier zouden vinden.

THE WOLF OF WALL STREET
Regie: Martin Scorsese
USA 2013,  179 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
DINSDAG 4 MAART 2014
 om 20u30

Recensies:
Humo:
http://www.humo.be/filmreviews/268906/the-wolf-of-wall-street

De Morgen:
http://www.demorgen.be/wca_digi/film_detail/101/929585/The-Wolf-of-Wall-Street.html

De Filmkrant:
http://www.filmkrant.nl/_titelindex_W/10257