24/9/2013: THE SOUND OF BELGIUM + BELGIAN POPCORN + DJ GIBBE POPCORN!

Op dinsdag 24 september begint het Filmhuisseizoen 2013-2014: yep, weer een heel jaar lang elke dinsdagavond kwaliteitsfilms, van comedy tot film noir, van thriller tot documentaire, en van kortfilm tot drama: als het goéd is, tonen wij het!

We openen met ‘The Sound of Belgium’, de alom bejubelde muziekfilm van Jozef Devillé, gebouwd rond de muziek die eind jaren tachtig in de Belgische discotheken ontstond: de new beat.
Het genre veroverde niet alleen stormenderhand de Belgische dancewereld, maar werd meteen dé hit in de internationale dance – om vervolgens bijna even snel weer te verdwijnen.

‘The Sound of Belgium’ vertelt niet alleen het verhaal van die korte maar krachtige fase in de Belgische dansmuziek, maar bouwt er meteen een complete alternatieve inlandse muziekgeschiedenis omheen: te beginnen in de dancings en baancafés met Decap-orgels, om vervolgens via de popcorn en Electronic Body Music bij de hedendaagse house en techno te komen.

Regisseur Jozef Devillé verzamelde een berg boeiend archiefmateriaal, kreeg een bont gezelschap getuigen voor zijn camera (van Rocco Granata en Lou Deprijck tot Renaat Vandepapeliere (R&S), Nikkie Van Lierop, CJ Bolland, Joey Beltram én de Decap-familie) en lardeerde alles met een doordenderende soundtrack. Kortom: essentieel kijk- én dansvoer.
Move your ass and feel the beat, folks!

THE SOUND OF BELGIUM
Regie: Jozef Devillé
B 2013 , 85 min.
dinsdag 24 september, 20.30 u

UPDATE: TSOB werd op het Filmfestival van Oostende – volkomen terecht overigens! – bekroond met de Ensor voor Beste Documentaire 2013!

BONUS: In het voorprogramma hebben we het al even uitstekende ‘Belgian Popcorn’ van Lander Lenaerts kunnen vastleggen, een korte film over popcorn, de unieke mengeling van soul, funk, latin en ska die eind jaren ’60 vanuit dancing The Popcorn in Vrasene de Belgische danswereld veroverde.

En er is NOG méér: DJ Gilbert Govaert (ofwel Gibbe Popcorn), één van de uitvinders van het genre, is een Mechelaar, en komt met zijn platen langs om u te laten horen hoe die popcorn sound klonk. Dansen is toegestaan (en onvermijdelijk)!

Voor de visuals en veejaying zorgen dan weer de jonge wolven van het RAW Videolab van H30!

Kortom: jong en oud funky Mechelen verenigd onder één dak, in het Filmhuis.
BE THERE!