THE SALT OF THE EARTH (Wim Wenders & Juliano Ribeiro Salgado)

TheSaltOfTheEarth‘Mensen zijn verschrikkelijke beesten. Overal.’

De Braziliaanse meesterfotograaf Sebastiao Salgado wéét waarover hij praat: ruim veertig jaar lang reisde hij de aardbol rond om zijn indrukwekkende fotoreportages over brandhaarden, rampspoed en ellende allerhande te maken.

De hongersnood in de Sahel, de onderdrukte Indianen in Zuid-Amerika, de uitgebuite mijnarbeiders in zijn thuisland: overal was hij erbij, en telkens was Salgado de man die met zijn pakkende foto’s de wereld een geweten schopte.

Tot hij in de allerdiepste hel van de Rwandese genocide terechtkwam, een gruwelervaring die hem definitief kraakte: Salgado besloot dat hij de menselijke smeerlapperij niet langer aankon, en schoolde zichzelf om tot een indrukwekkende natuurfotograaf, die met zijn magnum opus ‘Genesis’ de nog niet door mensen verknoeide plekken op foto zou vastleggen.

De Duitse veteraan Wim Wenders (‘Der Himmel über Berlin’, ‘Paris Texas’, ‘Buena Vista Social Club’…) ging een samenwerkingsverband aan met Salgado’s zoon Juliano Ribeiro aan om de oude fotograaf (en vooral diens verbluffende werk) te portretteren.

Het resultaat is ‘The Salt of the Earth’, een intieme, verpletterend mooie en visueel indrukwekkende documentaire over menselijke compassie, over de kunst van de fotografie en over één der Grote Meesters van de twintigste eeuw.

THE SALT OF THE EARTH
Regie: Wim Wenders & Juliano Ribeiro Salgado
F-I 2014, 109 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
DINSDAG 10 FEBRUARI 2015 
om 20u30

In de pers:

Recensie en interview in The Guardian:
http://www.theguardian.com/film/2014/may/22/the-salt-of-the-earth-wim-wenders-sebastiao-salgado-juliano

Recensie in de Filmkrant:
http://www.filmkrant.nl/_titelindex_S/11374

Recensie in Brussels Nieuws:
http://www.brusselnieuws.be/nl/cultuur/film-salt-earth-van-wim-wenders

Recensie in Variety:
http://variety.com/2014/film/reviews/cannes-film-review-the-salt-of-the-earth-1201188584/