THE ROAD TO MANDALAY (Midi Z)

RoadtoMandalayNiet alleen Europa worstelt met een migrantievraagstuk. In ‘The Road to Mandalay’ focust de (Birmese, maar in Taiwan verblijvende) regisseur Midi Z zich bijvoorbeeld op het verhaal van twee illegale Birmese migranten in Bangkok.

Lianqing (gespeeld door Midi Z’s fetisjactrice Ke-xi Wu) en Guo (rol van Kai Ko, een grote ster in Taiwan) worden door het lot aan elkaar gekoppeld wanneer ze met een stel anderen illegaal Thailand proberen binnen te raken.

De lieve, vriendelijke en bijna onschuldige Guo maakt wat stuntelige romantische avances in de richting van zijn knappe, stille medevluchtelinge, en wil graag dat ze hem volgt naar een textielfabriek waar je zonder veel papieren aan de slag kan.

Maar de standvastige Lianqing heeft andere, grotere plannen dan in de illegaliteit te blijven rondhangen: met haar capaciteiten wil een écht paspoort, en een échte job.

Mechelen_Mondiaal_LogoHaar kamergenote wil haar helpen alle papieren in orde te brengen, maar ook zij heeft hulp nodig van schimmige personages die in ruil voor geld ‘zaakjes kunnen regelen’.

Wanneer blijkt dat dat geregel allemaal toch niet zo makkelijk verloopt, komt Lianqing voor een keuze tussen pest en cholera te staan: terugkeren? Blijven hopen op een mirakel? Of toch maar Guo volgen en de luizige job in de fabriek aannemen?

Met ‘The Road to Mandalay’ levert het Birmese talent Midi Z een bijzonder sterk staaltje van zijn filmisch kunnen af: wat begint als een bijna documentair, sociaal-realistisch verhaal wordt onderweg gekruid met enkele zéér verrassende wendingen die de kijker tot de laatste allerlaatse seconde stevig aan zijn stoel gekluisterd houden (Midi Z gooit er zelfs een bijna surrealistische, fantastisch gefilmde David Lynch-achtige scène tussen die u gegarandeerd nog lang na de aftiteling zal bijblijven)

Bovendien heeft hij met Ke-xi Wu een actrice in huis die amper iets hoeft te zeggen om de kijker anderhalf uur lang geboeid te houden, zoveel stille innerlijke kracht straalt ze uit: geen enkele tegenslag, malafide sjacheraar of Kafkaiaanse bureaucraat die haar pad kruist lijkt haar van haar doel te kunnen afbrengen.

Een ijzersterk, spannend en zeer straf verfilmd drama. Aanrader!

THE ROAD TO MANDALAY
Regie: Midi Z
Myanmar-Taiwan 2016, 105 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
MAANDAG 27 NOVEMBER 2017 om 20u30

Een vertoning i.s.m. Mechelen Mondiaal.

De volledige opbrengst ging naar Kom Op Tegen Kanker.

De pers over ‘The Road To Mandalay':

Bekijk de recensie van Mark Kermode (BBC): ‘I was gripped all the way through’

‘Intensely moving’ (****) - The Guardian
https://www.theguardian.com/film/2017/sep/28/the-road-to-mandalay-review-burma-migrants

‘Director Midi Z continues his impressive run with an affecting drama’ – Variety
http://variety.com/2016/film/reviews/the-road-to-mandalay-review-1201882065/

‘This is a strong, atmospheric piece of work that has something to say about the human spirit’ (****) – Eye For Film
http://www.eyeforfilm.co.uk/review/the-road-to-mandalay-2016-film-review-by-jennie-kermode