LE FIDELE (Michaël Roskam)

le_fidele‘Rundskop’-regisseur Michaël Roskam omschreef zijn nieuwe ‘Le Fidèle’ als een ‘amour noir’, en dat is ook precies wat hij de kijker voorschotelt: een mix tussen een gangsterfilm, een duistere film noir en een liefdesdrama.

Het achterliggende verhaal is losjes gebaseerd op het leven van de beruchte Belgische eighties-gangsters Patrick Haemers, Murat Kaplan, Philippe Lacroix en Robert Vanoirbeek (a.k.a. Petit Robert): onderwereldfiguren die erin slaagden bijna dagelijks in het nieuws te komen, en zo hun misdaden bijna glamoureus maakten.

Matthias Schoenaerts speelt Gigi Vanoirbeek, een kerel die officieel iets onduidelijks doet in de autohandel (maar die eigenlijk een gangster en pathologische leugenaar is).

Gigi valt als een blok voor de al even dierlijke vaf_logoBibi, een racepilote die ook naast de piste niet vies is van snel en gevaarlijk leven: een knetterende coup de foudre, quoi, maar dan één met één grote, duistere wolk erboven.

De aantrekkingskracht tussen de alwéér impressionant acterende Schoenaerts en Adèle Exarchopoulos (‘La Vie d’Adèle’) knettert twee uur lang van het scherm in deze donkere mijmering over de ultieme, onvoorwaardelijke en daardoor misschien onhaalbare liefde.

Roskam situeerde zijn film slim in Brussel, en maakt ook maximaal gebruik van die lokatie, zowel taalkundig (de dialogen zijn een heerlijk veeltalige potpourri die u alleen in de Belgische hoofdstad aantreft) als qua sfeer en decor.

Het prachtige camerawerk is net zoals in ‘Rundskop’ van Nicolas Karakatsanis, die hier niet alleen enkele ronduit adembenemde racescènes vastlegde, maar ook de spannendste overval uit de Belgische filmgeschiedenis filmde. Straffen toebak, ket!

LE FIDELE
Regie: Michael Roskam
B 2017, 128 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
DINSDAG 28 NOVEMBER 2017
 om 18u30
DINSDAG 28 NOVEMBER 2017 om 20u40

De pers over ‘Le Fidèle':
‘Een wervelende gangsterfilm met een bloedend hart’ (****) – De Morgen
https://www.demorgen.be/film/-le-fidele-wervelende-gangsterfilm-met-een-bloedend-hart-b79fa3d1/

‘Matthias Schoenaerts and Adèle Exarchopoulos create sparks’ – Variety
http://variety.com/2017/film/reviews/racer-and-the-jailbird-review-1202551532/

‘Matthias Schoenaerts en Adèle Exarchopoulos spelen met onvervalste gulzigheid en knetterende chemie een liefdeskoppel dat zich lelijk verbrandt aan hun amour fou en het soms noodlottige leven.’ (****) – Bruzz
http://www.bruzz.be/nl/uit/film-le-fidele

Interview in De Filmkrant:
https://filmkrant.nl/interview/michael-r-roskam-over-le-fidele/

Interview in Bruzz:
http://www.bruzz.be/nl/uit/misdaadballade-le-fidele-van-roskam-komt-volgende-week-uit

‘Als vanaf de eerste scène de adrenaline weer van het scherm spat, weet je: dit is Michaël R. Roskam op zijn best.’ – interview in Humo
http://www.humo.be/humo-archief/382669/matthias-schoenaerts-en-regisseur-michael-r-roskam-filosoferen-over-liefde-verraad-dood-en-le-fidele