THE GHOST WRITER (Roman Polanski)

ghostWanneer de ghostwriter van de memoires van de Britse ex-premier Adam Lang om het leven komt, huurt de uitgever voor een pak poen snel een andere ghostwriter in.

Die ‘Ghost’ wordt door zijn opdrachtgevers alleen maar geacht een lekker weglezende bestseller af te leveren, maar helaas ontdekt hij tijdens het herschrijven stilaan de onfrisse waarheid achter het pro-Amerikaanse beleid van de premier…

Roman Polanski en scenarist Robert Harris baseerden de figuur van premier Adam Lang losjes op Tony Blair, iemand die hier wordt afgeschilderd als een gewetenloos cynicus, en een type dat vooral sterk is in het handig om lastige vragen heen praten.

Toch is ‘The Ghost Writer’ niet zozeer een politieke film als wel een briljante filmische stijloefening, want Polanski (‘Chinatown’, ‘Rosemary’s Baby’, ‘The Pianist’…) serveert

ons vooral een superbe thriller barstensvol knipogen naar dé grootmeester van de suspense, Alfred Hitchcock.

De zwarte humor, de briljante montage, de perfect uitgekiende shots, de soundtrack van Alexandre Desplat, de zorgvuldig opgebouwde spanning, in letterlijk àlles toont Polanski zich een uitermate getalenteerde leerling-bewonderaar van Hitch.

Bovendien slaagde hij erin het allerbeste uit zijn cast te halen: zowel Ewan McGregor (als Ghost), Pierce Brosnan (als de arrogante ex-premier) als Kim Catrall (die een excellente Hitchcockiaanse blondine neerzet) spelen de rol van hun leven.
De elegante fotografie is van Pawel Edelman.

Tot slot: door zijn juridische problemen moest Roman Polanski ‘The Ghost Writer’ noodgedwongen afwerken tijdens zijn huisarrest, en miste hij – net zoals een ghostwriter ook nooit naar de boekvoorstelling van zijn eigen boeken kan gaan – de première van zijn eigen prent.

THE GHOST WRITER
Regie: Roman Polanski

Engeland-Frankrijk 2010, 128 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
DINSDAG 21 SEPTEMBER 2010 
om 20u30