THE FLORIDA PROJECT (Sean Baker)

florida-projectIn de schaduw van Disney World in het altijd zonovergoten Florida leeft de zesjarige Moonee met haar volgetatoeëerde, kettingrokende, alleenstaande en werkloze moeder Halley.

Net zoals zovele andere door de crisis getroffen Amerikanen leven ze permanent in een motel: vrolijk fluokleurig geschilderd maar aftands, en zo goed en zo kwaad als het kan gerund door de goedaardige Bobby (de immer geweldige Willem Dafoe), die letterlijk élke dag weer één of ander probleem met zijn bewoners moet oplossen.

In de zomervakantie blijft Moonee met haar al even arme vriendjes Scootey en Jancey noodgedwongen in de buurt van het hotel rondhangen: geld om op reis te gaan of om Disney World binnen te komen is er niet, en dus moeten de kinderen voor hun eigen
vermaak zorgen.

En of ze dat vinden: auto’s onderspuwen, ijsjes aftroggelen van toeristen (‘Ik moet dat van de dokter eten voor mijn astma’), stiekem naar de tieten van zonnebadende

motelgangsters gluren of vuurtje-stook doen in één van de vele huizen die sinds de woningcrisis leegstaan, elke dag beleeft deze Kapoentjesclub onder leiding van de streetwise Moonee nieuwe avonturen.

Moonees moeder Halley probeert ondertussen op al even inventieve wijze dag na dag de eindjes aan elkaar te knopen: nu eens lukt dat door louche parfum te verkopen aan voorbijgangers, dan weer door toeristen gejatte polsbandjes van Disney World aan te smeren.

‘The Florida Project’ biedt de kijker een kleurrijk, vibrerend en door een stel kinderen geleid bezoek langsheen de achterkant van The American Dream – een boze droom, zo blijkt, waarin géén sociaal vangnet hangt, en waarin het ieder voor zich is.

Ondanks de harde omstandigheden portretteert regisseur Sean Baker zijn personages warm en vol overlevingsdrang en joie de vivre.

Hij wordt daarbij geholpen door een cast vol fantastische acteurs, de ene helft ervaren rotten (Willem Dafoe, Caleb Landry Jones…), de andere helft van de straat en Instagram geplukte debutanten: zowel Bria Vinaite als Brooklynn Kimberly Jones maken hier een onvergetelijke indruk als het moeder-dochterduo Halley & Moonee.

Een heerlijke, niet te missen film!

THE FLORIDA PROJECT
Regie: Sean Baker
USA 2017, 111 min.

Het camerawerk is van Alexis Zabe. Ontdek hier de mooiste shots uit de film:

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
DINSDAG 6 FEBRUARI 2018 om 18u30
DINSDAG 6 FEBRUARI 2018 
om 20u30
MAANDAG 12 FEBRUARI 2018 om 18u30

De pers over ‘The Florida Project’:

‘The Florida Project’ is een film die beweegt, ademt, leeft. Een bruisend drama.’ (****) - De Morgen
https://www.demorgen.be/film/-the-florida-project-arm-amerika-b9f2b553/

‘Thrillingly vibrant. Film of the week!’ (*****) – The Guardian
https://www.theguardian.com/film/2017/nov/12/the-florida-project-review-sunshine-state-of-mind

”The Florida Project’ is even tegendraads als publieksvriendelijk, zonder de personages of de kijker te geringschatten.’ (****) - Filmmagie
https://www.filmmagie.be/review/the-florida-project

Een interview met Willem Dafoe over ‘The Florida Project':

”The Florida Project’ is one of the best films about childhood made anywhere in recent years.’ (*****) – The Observer
http://www.independent.co.uk/arts-entertainment/films/reviews/film-reviews-round-up-the-florida-project-only-the-brave-kaleidoscope-marjorie-prime-a8045921.html