A MAN OF INTEGRITY (Mohammad Rasoulof)

lerd.20171207045158De Iraanse cineast Mohammad Rasoulof werd wegens ‘filmen zonder vergunning’ door het plaatselijke regime al eens tot zes jaar cel veroordeeld, maar door dat soort kleine details laat de man zich absoluut niet afstoppen: zijn nieuwe ‘A Man of Integrity’ draaide hij volledig illegaal in het noorden van het land, en smokkelde hij vervolgens op een usb-stick het land uit.

Of het resultaat dat enorme risico waard was?
Het leverde hemzelf (behalve waarschijnlijk een nieuwe gevangenisstraf) alvast de terechte overwinning van de ‘Certain Regard’-competitie in Cannes op, en ons een uitstekende film die er bijna twee uur lang moeiteloos de spanning inhoudt.

Het verhaal draait rond Reza, die samen met zijn vrouw Hadis op het Iraanse platteland een goudviskwekerij uitbaat.
De gestudeerde Reza heeft lak aan de ons-kent-ons-mentaliteit van de plaatselijke machthebbers, maar zijn koppige einzelgänger-houding breekt hem al snel zuur op: op een dag drijven zijn duizenden goudvissen na sabotage dood in de kweekvijver.

Weinig subtiel wordt hem daarna door the powers that be duidelijk gemaakt dat er in Iran maar twee mogelijke wegen zijn: meegaan in de allesoverheersende corruptie in
het land, of integer ten onder gaan aan diezelfde corruptie. De keuze is aan hem…

Met ‘A Man of Integrity’ houdt Mohammed Rasoulof zichzelf en alle andere inwoners van het land van de ayatollahs een spiegel voor, en wat er in die spiegel te zien valt oogt niet voor iedereen even fraai, vooral dan voor die ayatollahs en hun acolieten.

Dat de film volledig illegaal en zonder noemenswaardige middelen gedraaid moest worden is er volstrekt niet aan te zien, want dit is cinema zoals wij die zeer graag hebben: spannend van begin tot einde, voorzien van een intelligent scenario, visueel knap (de dode vissen-scène blijft nog zeer lang op het netvlies branden), en gebouwd rond twee uitstekende hoofdrolspelers (Reza Akhlaghirad en Soodabeh Beyzaee als het centrale koppel) die de hele film lang de aandacht naar zich toezuigen.
Een absolute aanrader!

A MAN OF INTEGRITY (orig. titel: LERD)
Regie: Mohammad Rasoulof
Iran 2017, 115 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
DINSDAG 13 FEBRUARI 2018 om 20u30

De pers over ‘A Man of Integrity':

‘Een beklemmende helletocht’ (De Standaard)
http://www.standaard.be/cnt/dmf20171218_03250899

‘An uncompromising drama from one of Iran’s most outspoken directors. The very competent Bezaiee brings the role of Hadis into sharp focus; she is the only character who can out-stare her unblinking husband. ‘
(The Hollywood Reporter)
https://www.hollywoodreporter.com/review/a-man-integrity-1005450

‘A satisfyingly gritty addition to Iran’s tradition of humanist cinema.‘ (Screen Daily)
https://www.screendaily.com/reviews/a-man-of-integrity-cannes-review/5118206.article

‘Although the film will be banned in its home nation, arthouse distributors in most territories will welcome this brave, underground production for the way it manages to resonate on both specific and universal levels.’ (…)
‘As the attractive central couple, Akhlaghirad and Beizaee evince a strong chemistry. Rasoulof underlines their physical attraction by implying several sex scenes, something that’s so rare in his work that it seems almost shocking.’
(Variety)
http://variety.com/2017/film/reviews/a-man-of-integrity-review-1202438230/