17/11/2009: THE BIRDS

birds23Kort samengevat: wie na ‘Full House: Dial CCM For Murder’ méér Hitchcock wil, wordt door het Filmhuis op zijn wenken bediend: ‘The Birds’ is één van dé onbetwiste meesterwerken van de Master of Suspense, over vogels die aan de Calfornische kust om een onbekende reden opeens mensen beginnen aan te vallen.

Goed om weten: Briljante regie, briljante montage, een stel uitmuntende acteurs (een perfect gecaste Tippi Hedren als de archetypische Hitchcok-blondine), een door merg en been krassende geluidsband van Bernard Herrmann: ziedaar het op papier simpele recept voor één van Hitchcocks allerbeste films.

‘The Birds’ was overigens gebaseerd op een verhaal van Daphne Du Maurier, en werd door Hitchcock uiteraard nog wat extra gekruid met zijn zwarte, sardonische humor en tonnen suspense. Het camerawerk is van Hitchcocks favoriete DOP, Robert Burks.
Topfilm!

En nog iets: ‘Deze film geeft je zin om de eerstvolgende duif die je pad kruist een gemene trap te verkopen, ‘ schreef een filmcriticus destijds. En niet onterecht.

THE BIRDS
Regie: Alfred Hitchcock
USA 1963, 119 min.
Dinsdag 17 november, 20.30 u.

Bekijk hier de fantastische titelsequentie van ‘The Birds’, ontworpen door James S. Pollak:

 

Regisseur Eli Roth over de volstrekt unieke trailer van ‘The Birds':