THE BIG SICK (Kumail Nanjiani)

the-big-sickWat krijgen we nou? Een romcom in het Filmhuis?

Welja, omdat ‘The Big Sick’ veruit de béste en slimste romcom van de afgelopen tien jaar is, en een film die een in platte meligheid vervallen genre fris nieuw leven inblaast.

Het begin van dit (waargebeurde) verhaal is er nochtans wel eentje zoals alle romcoms beginnen: boy meets girl.

Hij is Kumail, een gesjeesjde stand-up comedian van Pakistaanse origine die Uber-chauffeur moet spelen om rond te komen. Zij is Emily, een leuke all american girl die hem heckelt tijdens zijn optreden.
Algauw vormen de twee een dolverliefd en onafscheidelijk stel, maar wat Kumail haar verzwijgt is dat zijn ouders al een gearrangeerd huwelijk met een Pakistaans meisje voor

hem geregeld hebben.
En wat hij haar evenmin vertelt is dat hij hun relatie verborgen heeft gehouden voor zijn ouders…

Voldoende voor een vertrouwensbreuk en eerste zware relatiecrisis tussen de twee. En net op het dieptepunt van die crisis, belandt Emily door een zeldzame ziekte ook nog eens in een comateuze toestand.

Als Kumail de liefde van zijn leven niet wil mislopen, zal hij nu niet alleen zijn eigen conservatieve ouders moeten overtuigen, maar moet hij (aan het ziekbed van Emily!) ook nog eens zijn toekomstige schoonouders voor zich proberen te winnen – twee blanke middenklassers die zich afvragen waaraan ze die rare Pakistaan verdiend hebben die mogelijk de coma van hun dochter getriggerd heeft.

‘The Big Sick’ is een film die handig alle klefheid van het genre weet te ontwijken, en die bovendien drijft op geweldig acteerwerk: Kumail Nanjiani speelt een jongere versie van zichzelf, Zoe Kazan is heerlijk als Emily, en Ray Romano en Holly Hunter zijn ronduit geweldig als De Toekomstige Schoonouders: een koppel dat mekaar zo compleet zat is dat het grappig wordt, maar dat elkaar tegelijk zo goed aanvult dat het bijna zonde zou zijn als ze uit elkaar zouden gaan.

En bovendien zit het op het echte leven van Nanjiani gebaseerde scenario propvol goede grappen, gênant-levensechte situaties en sterke dialogen.
The Smiths maakten lang geleden al het beste nummer over een ‘Girlfriend in a coma’, en Nanjiani maakte bij die soundtrack nu de beste film.

Tip: blijf zitten tot na de aftiteling, waarin familiefoto’s van het échte koppel verweven zijn.

THE BIG SICK
Regie: Kumail Nanjiani
USA 2017, 120 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
DINSDAG 21 NOVEMBER 2017 om 18u30
DINSDAG 21 NOVEMBER 2017 om 20u30

De pers over ‘The Big Sick':
‘U zult met een glimlach van oor tot oor weer buitenkomen.’ (****) – Humo
http://www.humo.be/filmreviews/381247/the-big-sick

”The Big Sick’ is prachtige hedendaagse romantische komedie met een ingenieus script.’ (****) – De Volkskrant
https://www.volkskrant.nl/recensies/the-big-sick-is-prachtige-hedendaagse-romantische-komedie~a4509350/

‘Numail Nanjiani weet in bijna elke scène van ‘The Big Sick’ een uitstekend evenwicht te vinden tussen komedie en drama.’ (****) – Het Parool
https://www.parool.nl/kunst-en-media/the-big-sick~a4509290/

‘A hugely enjoyable, lovable comedy. Film of the week!’ (****) – The Guardian
https://www.theguardian.com/film/2017/jul/27/the-big-sick-review-judd-apatow-kumail-nanjiani-emily-v-gordon