120 BPM (Robin Campillo)

120_bpmcceline_nieszawer_photo1Frankrijk, eind jaren ’80: AIDS slaat genadeloos toe in de homogemeenschap, maar écht wakker ligt de politiek daar niet van. Ook in de farmaceutische industrie staat het punt niet bepaald hoog op de agenda.

Erger nog: de gedachte dat AIDS niet meer dan een verdiende straf is voor de ongebreidelde en ongeneerde viering van seks en plezier in het homomileu is nooit veraf.

In navolging van gelijkaardige bewegingen in Amerika en Engeland gaat een groepje activisten van ACT UP vuist omhoog en kop vooruit in de tegenaanval.

Politici, scholen en bedrijven worden bestookt met mediagenieke, vaak spectaculaire acties die geregeld eindigen in politiegeweld of antireclame (een spreker op een conferentie aan een paal vastketenen blijkt géén geschikte methode om het grote publiek mee te krijgen), maar die even geregeld in hun opzet slagen.

Hoe urgent de strijd van ACT UP is blijkt onderweg, wanneer de gezondheidstoestand van activist Sean opeens snel achteruit gaat…

logo-indexRegisseur Robin Campillo brengt in ‘120 BPM’ een stukje recente maar helaas al halfvergeten geschiedenis weer lillend tot leven.

Dat hij ook uitgebreid op het interne gehakketak, de harde discussies over de te voeren tactiek, de fouten en de kleine kantjes van de actievoerders ingaat maakt zijn film alleen maar genuanceerder en sterker: dit is géén glad Hollywoodiaans heldendrama, wél een humaan, opwindend en vaak pakkend portret van een kleine groep mensen die door ongebreidelde actiedrang, vastberadenheid en -vooral – lust for life uiteindelijk resultaat halen.

Sterke hoofdrollen van het centrale koppel Arnaud Valois-Nahuel Perez Biscayart, en van Adèle Haenel, die eerder al schitterde in ‘La Fille Inconnue’ van de gebroeders Dardenne.

Op de soundtrack vermengt ‘Smalltown Boy’ van Bronski Beat – hét homoanthem van de eighties – zich naadloos met de elektronica van Arnaud Rebotini (Black Strobe).

”120 BPM’ is a vital new gay classic,’  zo vond Vanity Fair, en daar kunnen we ons volledig bij aansluiten.

120 BPM
Regie: Robin Campillo
FR 2017, 138 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
MAANDAG 20 NOVEMBER 2017 
om 20u30.

Een vertoning in het kader van het header-logoHolebifilmfestival!

In samenwerking met HLWM.

De pers over ‘120 BPM':
‘A movie that is tragic, urgent and full of cinematic life’ (*****) – The Guardian
https://www.theguardian.com/film/2017/may/20/120-beats-per-minute-review-passionate-and-defiant-account-of-80s-aids-activism

‘Een film van vlees en al dan niet besmet bloed’ (****) – Knack Focus
http://focus.knack.be/entertainment/film/film-van-de-week/120-battements-par-minute-een-film-van-vlees-en-al-dan-niet-besmet-bloed/article-review-890441.html

‘Robin Campillo’s Cannes film gracefully, sharply humanizes a historical tragedy.  ‘120 BPM’ is a vital new gay classic.’ – Vanity Fair
https://www.vanityfair.com/hollywood/2017/05/120-beats-per-minute-cannes-movie-review

‘A sprawling, thrilling AIDS drama. Heart-bursting.’ – Variety
http://variety.com/2017/film/reviews/bpm-beats-per-minute-review-1202438204/

‘Een denderend drama’ (****) – ZiZo
https://zizo-online.be/article/12186