SUSPIRIA (Luca Guadagnino)

Suspiria

Om maar meteen met de akelig piepende deur in het behekste huis te vallen: Luca Guadagnino‘s remake van Dario Argento‘s giallo-klassieker ‘Suspiria’ is duister, pretentieus, over the top en bloederig. Bovendien valt de plot met geen menselijke logica te begrijpen.

Het goede nieuws: ‘Supiria’ is zonder discussie de visueel knapste film van het afgelopen jaar, is voorzien van een briljante soundtrack van Thom ‘Radiohead’ Yorke, kan bogen op geweldige acteerprestaties van Tilda Swinton, Dakota Johnson en Mia Goth, bevat enkele ronduit fantastisch gechoreografeerde dansscènes en is verdomd sexy.

En van een giallo horrorfilm verwáchten wij, fans, natuurlijk gewoon dat die bloederig, over the top en duister is.
Kortom: deze nieuwe ‘Suspiria’ is wel degelijk meer dan de moeite.

Het verhaal speelt zich af in het Berlijn van 1977: de stad is in de ban van de terreur van de Rote Armee Fraktion, terwijl Duitsland nog steeds gebukt gaat onder de gevolgen van zowel het nazisme als de Koude Oorlog.

Het is in die sfeer dat de jonge Amerikaanse danseres Susie Bannion (Dakota Johnson) in de stad arriveert, vastbesloten om te gaan studeren aan de Markos-dansacademie van de beroemde choreografe madame Blanc (één van de drie rollen van Tilda Swinton).
Susie wordt niet alleen toegelaten, ze groeit ook snel uit tot dé lievelinge en protégé van madame Blanc, en krijgt zelfs de hoofdrol aangeboden in ‘Volk’, haar nieuwe stuk.

Tegelijk wordt de gerespecteerde dansacademie echter opgeschrikt door de verontrustende verdwijning van Patricia Hingle, een dolgedraaide studente die aan haar psychotherapeut vertelde dat de school geleid wordt door een bende heksen…

Suspiria-Rating
SUSPIRIA

Regie: Luca Guadagnino
I 2018, 153 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
MAANDAG 7 JANUARI 2019 om 20u00

Interview met regisseur Luca Guadagnino over ‘Suspiria':