Ciné-concert: SONGS FROM THE SECOND FLOOR (Roy Andersson) + Hi Hawaii live!

Songs-from-the-second-floor

Nadat in 1975 zijn tweede speelfilm ‘Giliap’ compleet flopte, liet de Zweedse regisseur Roy Andersson zijn carrière in de speelfilm voor wat ze was, en ging hij aan de slag in de wereld van de commercials. Zijn reclamefilmpjes vielen niet alleen zodanig op dat ze door Ingmar Bergman de beste commercials ter wereld genoemd werden, ze gaven Andersson ook de tijd om in alle stilte aan zijn derde film te werken.

En zie, 25 jaar na ‘Giliap’ kreeg hij wél internationale erkenning met het geweldige ‘Songs From The Second Floor’, een film die in geen enkel vakje past, en die we alleen met héle rare vergelijkingen kunnen proberen te omschrijven: dit is Ingmar Bergman, als die tenminste zijn scenario’s had laten verfilmen door de jongens van Monty Python.
Of denk aan het meest absurde van ‘Jiskefet’, maar dan in een troosteloos

Scandinavisch decor. Of aan Jacques Tati tijdens een zeer diepe depressie.

De film is opgebouwd uit 45 meticuleus gekadreerde tableaus, waarin ene Karl de hoofdrol speelt: de flink in het vet zittende man is een uitgebluste meubelverkoper die leeft in een wereld waarin niks nog deftig lijkt te functioneren: chauffeurs staan in eindeloze files, trouwe personeelsleden worden op harteloze wijze ontslagen en religieuze gekken dwalen overal door de straten. Tot overmaat van ramp heeft zijn zoon zich op het schrijven van – godbetert! – poëzie gestort, waardoor hij natuurlijk een slag van de molen heeft gekregen en in een psychiatrische instelling beland is.

In een vlaag van radeloosheid besluit Karl dan maar zijn eigen meubelwinkel in de fik te steken…

‘Songs From The Second Floor’ is een wonderlijk absurde en volstrekt unieke tragikomedie, waarin macabere humor wordt gekoppeld aan beelden die recht uit een koortsdroom lijken te komen.

De making of van deze film was bijwijlen overigens al even krankzinnig als het scenario: de perfect gecaste hoofdrolspeler Lars Nordh werd door Andersson bijvoorbeeld letterlijk in de IKEA gevonden, toen die daar met zijn vrouw een tafelkleedje aan het uitkiezen was…

Deze zo goed als woordloze film wordt live van een nieuwe soundtrack voorzien door Hi Hawaii, een muzikaal duo dat bestaat uit Jens Bouttery (drums, vocals) en Lennart Heyndels (bas, toetsen, vocals): een perfecte match, die zowel de beelden als de muziek een extra dimensie geeft.

SONGS FROM THE SECOND FLOOR
Regie: Roy Andersson
Zweden 2000, 98 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op::
DINSDAG 3 DECEMBER 2019 om 20u30

Begeleid door een live soundtrack van HI HAWAII.

Een ciné-concert in het kader van het BRAND!-jazzfestival.
Een organisatie i.s.m. Nona, AMOK Brugge en Cultuur­cen­trum Mechelen.

In de pers:

”Songs From The Second Floor’ is een film vol humor, verdriet, ontreddering en mededogen. Een film waarin je beeld na beeld ontdekkingen kan blijven doen.’ - De Filmkrant
http://www.filmkrant.nl/av/org/filmkran/archief/fk225/songs.html

‘You have never seen a film like this before. You may not enjoy it but you will not forget it.’ (****) – Roger Ebert
https://www.rogerebert.com/reviews/songs-from-the-second-floor-2002

‘Strange, funny, twisted, macabre and brilliant.’ – The Washington Post

‘Wickedly funny and deeply disturbing’ – Time Out

‘Compelling, amusing and unsettling at the same time.’ (****) – BBC
http://www.bbc.co.uk/films/2001/02/13/songs_from_the_second_floor_2001_review.shtml