PRINCESS (Herman Wuyts)

princess_Still_3

Vlaamse zzzz-films bestaan er meer dan genoeg, maar is er eigenlijk ooit al een lekkere, sappige, sexy en goed foute Vlaamse B-film gemaakt?

Welzeker, en als bewijs tonen wij u vanavond de cultklassieker ‘Princess’, de eerste en (helaas) enige langspeler van de Antwerpse cineast Herman Wuyts.

Wuyts mikte met zijn uiterst knap in beeld gebrachte satire vol bloot, ontploffingen, achtervolgingen en geweld onbeschaamd op het James Bond-publiek, maar jammer genoeg bleek het nog oerkatholieke Vlaanderen van 1969 daar niet rijp voor…

De plot draait rond ene Mark (rol van de debuterende Herman Van Veen), een fotograaf die op het idee komt snel geld te verdienen door een spectaculaire, sexy foto-roman te maken.
De hoofdrol reserveert hij voor zijn in Italië opgescharrelde liefje Margie (Virginia Mailer), en voor het scenario zoekt hij hulp bij zijn vriend Walter, een mislukte auteur: die moet

EHc_naamsvierkant_hzorgen voor een script dat zo goed mogelijk verkoopt bij het grote publiek. Iets met veel bloot, actie, geweld, ontploffingen en achtervolgingen dus…

Maar de fotoshoots zorgen al snel voor een breuk in de relatie van Mark en Margie, die zich uitgebuit voelt in haar

weinig verhullende hoofdrol.

‘Princess’ is tegelijk een satire op én een ode aan het pulpgenre, is verrassend fris in beeld gezet en gemonteerd, en bevat verder alles wat een goede sixties B-film moet hebben. En dat is -u raadt het al! – veel bloot, actie, geweld, ontploffingen en achtervolgingen.

Helaas voor Wuyts bereikte hij in de verste verte niet het succes dat pakweg Paul Verhoeven in Nederland wel zou kennen met een min of meer gelijkaardige formule, wel integendeel: de Vlaamse pers maakte ‘Princess’ compleet met de grond gelijk, het publiek bleef weg en de toenmalige BRT weigerde hem uit te zenden wegens teveel blote borsten.

De flop betekende meteen het einde van de filmcarrière van de getalenteerde Wuyts, al is zijn ‘Princess’ ondertussen wél uitgegroeid tot een ware cultklassieker: liefhebbers van heerlijk foute ‘girls with guns’-films mogen deze unieke kans absoluut niet laten liggen, fans van volstrekt gratuit naakt gaande blondines en over the top-pe explosies nog minder!

Naast Herman Van Veen zijn er overigens ook belangrijke rollen weggelegd voor o.a. Mechelaar Franz Marijnen en voor Bob Van der Veken, die later beroemd zou worden als Thienpondt in ‘De Collega’s’. En wie goed kijkt ziet ook de jonge Jan Decleir in een café zitten. Typecasting!
Princess_1
PRINCESS
Regie: Herman Wuyts
B 1969, 87 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
MAANDAG 27 JANUARI 2020 om 19u00.

Deze vertoning sluit aan op de expo
‘PORNO, PULP & LITERATUUR’ van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience.

 

Princess_Star-Poppie