Filmhuis bij de buren: GHOST TROPIC (Bas Devos)

Ghost_Tropic
Met zijn ingetogen en benauwende stadspor­tret ‘Hellhole’ bracht regisseur Bas Devos de nasleep van de trauma­ti­sche aanslagen van 22 maart 2016 in Brussel in beeld. Nog geen jaar later overpeinst Bas Devos zijn thuisbasis opnieuw in de nachte­lijke roadmovie ‘Ghost Tropic’.

“Sommigen hadden na het bekijken van Hellhole een verkeerd en negatief beeld van Brussel. Ik besefte dat ik de vragen die ik opwierp, niet had beantwoord. Omdat ik die antwoorden toen ook niet had. Die kwamen later pas”, zegt Devos. “Ik had drie maanden

vakantie kunnen nemen, maar ik koos ervoor deze film te maken.” Want deze ‘Ghost Tropic’ is namelijk in slechts vijftien dagen (of beter gezegd: nachten) gedraaid met een kleine filmcrew en een nog kleiner budget.

Devos’ derde speelfilm is net zoals zijn vorige films opnieuw een dialoog­arme maar beeldrijke parel geworden waarin hij zijn kijkers verleidt met prachtige, tot de verbeel­ding sprekende shots.

Als kijker moet je zélf je weg vinden in het nachte­lijke universum van de regisseur, net als de 59-jarige Khadija (Saadia Bentaieb). Wanneer die na een werkdag in slaap valt op de laatste metro, moet ze op eigen houtje thuis geraken. Een tocht die haar geleide­lijk aan een andere kant van Brussel toont.

Het slapende Brussel werd dit keer door Devos’ vaste cameraman Nicolas Karakatsanis, maar door Grimm Vandeker­ck­hove, die met zijn warme, observe­rende straat­fo­to­grafie zelfs in de donkerste hoekjes mooie shots vindt. Schoon­heid schuilt daar waar je het niet verwacht. Met die vaststel­ling slaat Devos de angst die Brussel in zijn greep had, defini­tief om in hoop.

GHOST TROPIC
Regie: Bas Devos
B 2019, 85 min.

Vertoningen in kunstencentrum nona,
Begijnenstraat 19 in Mechelen.

Op DONDERDAG 23 JANUARI 2020 om 20u30
(vertoning met live soundtrack van Brecht Ameel)