20/5/2014: VIVA LA LIBERTA!

Op 25 mei trekken we met zijn allen naar de stembus, het ideale moment dus om ‘Viva La Libertà!’ van Roberto Ando op u los te laten.

Deze Italiaanse politieke komedie draait rond de tweelingbroers Enrico en Giovanni Oliveri: de eerste is de depressieve voorzitter van een  grote linkse Italiaanse oppositiepartij, de tweede een labiele professor die stilletjes de kamerzetel van zijn broer overneemt wanneer die – compleet opgebrand en depri – met de noorderzon verdwijnt.

Niemand merkt dat de identieke tweelingbroer de rol van Enrico overgenomen heeft, en bovendien slaagt Giovanni erin zijn partijgenoten zeer te amuseren met zelfgeschreven

haiku’s (hé, zou Herman Van Rompuy een inspiratiebron geweest zijn?), én dat hij het kiespubliek aan zich weet te binden met zijn ronduit fenomenale toespraken.

Tot even later de échte Enrico weer boven water komt…

‘Viva La Libertà!’ is een luchtige maar intelligente komedie over het soms gekmakende
politieke spel, en over het verschil tussen idealen en de realiteit. De film maakt vooral indruk door de geweldige dubbelrol van rasacteur Toni Servillo, eerder dit jaar ook al de held van ‘La Grande Bellezza’.

Leuk detail: de rol van de vrouw bij wie Enrico onderduikt wordt vertolkt door Valeria Bruni Tedeschi, de zus van Carla Bruni, mevrouw Sarkozy.

VIVA LA LIBERTA!
Regie: Roberto Ando
I 2013, 93 min.
Dinsdag 20 mei, 20.30 u

Recensies:
Humo:
http://www.humo.be/filmreviews/277274/viva-la-liberta

Filmmagie:
http://www.filmmagie.be/review/viva-la-libertà

The American Mag:
http://www.theamericanmag.com/article.php?article=3679