13/4/2010: NO ONE KNOWS ABOUT PERSIAN CATS

still6Kort samengevat: Negar en Ashkan zijn twee jonge Iraniërs die van indierock houden en die graag een groepje willen oprichten: helaas is dat absoluut niet eenvoudig in het door aartsconservatieven geregeerde Teheran, waar westerse muziek als onrein wordt gezien, en waar naar een zangeres luisteren al helemaal verboden is.

De twee besluiten naar Londen te vluchten om het daar in de muziek te proberen, alleen hebben ze daarvoor hebben uiteraard eerst een visum nodig.

Goed om weten: Bahman Ghobadi (eerder al in het Filmhuis te zien met zijn ‘A Time For Drunken Horses’) filmde zijn nieuwste prent in echte guerillastijl: in 18 dagen, zonder toestemming – laat staan hulp – van de Iraanse overheid en constant achtervolgd door de politie.

Het resultaat is een onwaarschijnlijk boeiend en soms komisch portret van de Iraanse undergroundscene, en bij uitbreiding van een groot deel van de plaatselijke jeugd, die zich op haar manier verzet tegen het dictatoriale regime van de mollahs.

En tot slot: De twee hoofdrolspelers hebben ondertussen asiel gezocht in het westen, en treden – onder de naam Take It Easy Hospital – op 8 juni op in de Brusselse Botanique. Allen daarheen!

NO ONE KNOWS ABOUT PERSIAN CATS (KASI AZ GORBEHAYEH IRANI KHABAR NADAREH)
Regie: Bahman Ghobadi
Iran 2009, 101 min.
Dinsdag 13 april , 20.30 u.