6/4/2010: THE HURT LOCKER

the-hurt-locker-pic11Kort samengevat: Irak: nadat ontmijningsspecialist Matt Thompson van de elite-eenheid Bravo Company opgeblazen werd, wordt hij vervangen door sergeant Will James: een topontmijner, maar ook een roekeloze, bijna psychopatische macho-redneck, die gewoon voor de kick in Irak lijkt te zitten.

James’ roekeloze aanpak en onorthodoxe methodes zijn niet naar de zin is van zijn nieuwe collega’s Sanborn en Elridge, die allebei nog maar een goede maand dienst moeten doen, en die hun resterende diensttijd liefst zo rustig mogelijk willen volbrengen…

Goed om weten: de excellente regisseuse Kathryn Bigelow (‘Near Dark’, ‘Point Break’, ‘Strange Days’…) probeert in ‘The Hurt Locker’ de bizarre aantrekkingskracht van oorlog te verklaren: ‘war is a drug’, citeert ze in de openingsscène oorlogsreporter en Pulitzerprijswinnaar Chris Hedges.
En die drug wordt volgens haar gevormd door een fatale mix van adrenaline, extreme
suspense en testosteron.
De enige echte vraag van deze tragische maar – net zoals de oorlog zelf – onweerstaanbaar spannende actiefilm is dan ook: kan de mens hiervan afkicken?

En tot slot: Het scenario is van journalist Mark Boal, die in Irak in het spoor van een bomb squad rondtoerde en die zijn script baseerde op getuigenissen uit eerste hand.

THE HURT LOCKER
Regie: Kathryn Bigelow
USA 2009, 131 min.
Dinsdag 6 april , 20.30 u.