MARIEKE: ADDICTED TO LIFE (Pola Rapaport)

Marieke-addicted-to-life-poster
In 2000 belandt Marieke Vervoort, een jonge vrouw uit Diest, in een rolstoel door een zeldzame, degeneratieve spierziekte.

Ze is op dat moment amper 20, maar ondanks de wetenschap dat de ziekte haar meer en meer zou verlammen, blijft de koppige Vervoort niet bij de pakken zitten: ze stort zich volop op het rolstoelsporten, en begint met het leveren van verbazende prestaties en het afvinken van een bucketlist met allerhande, meestal fysieke performances – van bungeejumpen in een rolstoel tot skydiven.

Haar doorzettingsvermogen leidt uiteindelijk zelfs tot een gouden medaille op de

Paralympics in Rio, en tot diverse andere medailles op WK’s en de Spelen van Rio en Londen.

Het zijn uitzonderlijke prestaties die van ‘Wielemie’ een mediafiguur en nationale bekendheid maken – bij haar gouden terugkeer van de Spelen in Diest wordt ze opgewacht door een paar duizend mensen – maar tegelijk worden de helse pijnen waaraan ze lijdt steeds ondraaglijker.

Vervoort besluit niet alleen de regie van haar leven in eigen handen te houden, maar ook de regie van haar eigen dood definitief in handen te nemen: ze vraagt euthanasie aan, en wordt na een persconferentie voor de internationale media op de Spelen van Rio hierover opeens ook een internationale ambassadeur voor het recht op waardig sterven.

De Amerikaanse filmmaakster Pola Rapaport volgde Vervoort de laatste jaren van haar leven op de voet, en maakte nu – drie jaar na haar dood – een indrukwekkend portret over zowel de gedrevenheid en het geluk als over de twijfels en de angsten van iemand die alles uit het leven wou halen.
‘MARIEKE: ADDICTED TO LIFE’ is een film die toont hoe de acceptatie van de dood tot een viering van het leven kan leiden.

(Bonus: de prachtige soundtrack van Naima Joris)

MARIEKE: ADDICTED TO LIFE
Regie: Pola Rapaport
B-USA 2023, 86 min.deMensnu

Filmhuis Mechelen vertoonde deze film op:
- MAANDAG 6 MAART 2023 om 19u00
DINSDAG 21 MAART 2023 om 19u00

Een vertoning in samenwerking met deMens.nu

De pers over ‘MARIEKE: ADDICTED TO LIFE':
‘Een ontroerend testament.’ (★★★1/2) – Humo
https://www.humo.be/tv/marieke-addicted-to-life-is-een-ontroerend-testament-van-the-beast-from-diest~bcd9d6f7/

‘Ze wilde alles uit het leven halen’ – reportage van Sportweekend (VRT)
https://sporza.be/nl/2023/01/29/op-de-premiere-van-addicted-to-life-over-marieke-vervoort-ze-wilde-alles-uit-het-leven-halen~1675020630400/

‘Een lach en een traan in een mooie docu’ – Flair

‘Ze heeft mijn leven veranderd, en hopelijk ook dat van mensen die de film kijken’ – reportage op ROB TV
https://www.robtv.be/nieuws/marieke-addicted-to-life-brengt-laatste-levensjaren-wielemie-in-beeld-ze-heeft-mijn-leven-veranderd-hopelijk-ook-dat-van-mensen-die-film-kijken-149036

‘Ik ben natuurlijk trots op haar records en overwinningen, maar de grootste gouden medaille krijgt ze voor mij nog altijd voor haar leven.’ – Het Nieuwsblad https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230127_94960184