LIKE SOMEONE IN LOVE (Abbas Kiarostami)

Het is écht waar – erewoord! – puur toeval, maar na ‘Jeune & Jolie’ draait ook ‘Like Someone In Love’ om een callgirl, zij het dit keer eentje uit Tokio: Akiko prostitueert zichzelf af en toe om zo haar universitaire studies te betalen.

Op een dag krijgt ze een nieuwe klant: de oude professor Takashi, een romanticus die tot haar verbazing niét meteen in bed wil duiken, maar éérst samen wil eten.

Wanneer ook Noriaki opduikt – haar zelfverklaarde vriendje, die niet van haar escortactiviteiten op de hoogte is – is het spel van leugens en verwarring compleet, en ziet de professor zich genoodzaakt zich voor te doen als de opa van Akiko.

‘Like Someone In Love’ is (na ‘Copie Conforme’) nog maar de tweede film die Abbas Kiarostami buiten Iran draaide.
En net als zijn voorganger is het visueel én inhoudelijk een heerlijk spel rond écht en vals, rond authentiek en copie, met Tokio (de stad van verwante films als ‘Lost In Translation’ en ‘Tokyo Story’) als het perfecte decor, en met de droogkomische dialogen als kers op de taart.

Bovendien zette grootmeester Kiarostami als vanouds ook nu weer alles perfect in beeld, in minutieus gekadreerde, vaak adembenemend mooie shots, met dank aan cameraman Katsumi Yanagijima (zie ook de films van Takeshi Kitano).

Eén woord: aanrader!

LIKE SOMEONE IN LOVE
Regie: Abbas Kiarostami
F-JAP-IRAN 2013, 107 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
DINSDAG 5 NOVEMBER 2013 
om 20u30

In de pers:

De Morgen over ‘Like Someone In Love': http://www.demorgen.be/wca_digi/film_detail/101/689712/Like-someone-in-love.html

De Filmkrant over ‘Like Someone In Love':
http://www.filmkrant.nl/_titelindex_L/8526 

Bekijk de recensie van Mark Kermode (BBC):