LES HIRONDELLES DE KABOUL (Zabou Breitmann & Elea Gobbé-Mévellec)

les-hirondelles-lr-1Kaboel, zomer 1998: na een bloedige burgeroorlog ligt de stad helemaal in puin. De streng-islamitische Taliban hebben na hun overwinning meteen de sharia ingevoerd: geen pretje voor de mannen, maar al helemaal rampzalig voor de vrouwen, die zo ongeveer élk denkbaar recht verliezen.

Temidden van de puinhopen volgen we twee koppels: aan de ene kant zijn er Mohsen en Zunaira, een jong, hoog opgeleid stel dat zielsveel van elkaar houdt, en dat ondanks al de ellende en het gruwelijk geweld om hen heen in de toekomst wil blijven geloven.

En aan de andere kant is er de oudere gevangenisbewaker Atiq, die helemaal vervreemd is van zijn doodzieke vrouw, en die een volstrekt kleur- en vreugdeloos bestaan leidt.

amnesty-internationalOp een dag raken de levens van die twee koppels onlosmakelijk met elkaar verbonden…
Zabou Breitmann en Elea Gobbé-Mévellec vatten het (over)leven onder de dictatuur van de Taliban – en dan vooral de dagelijkse strijd van de vrouwen – in meesterlijke, pastelkleurige aquarellen, die de alomtegenwoordige gruwel van de situatie in het compleet kapotgeschoten land visueel verzachten en draaglijk maken.

En hoewel ‘Les Hirondelles de Kaboul’ de kijker geregeld recht naar de ziel grijpt, laat deze bloedmooie, humane en pakkende film tegelijk tóch ook altijd ruimte voor een sprankel hoop.

Gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Yasmina Khadra.

LES HIRONDELLES DE KABOUL
Regie: Zabou Breitmann & Elea Gobbé-Mévellec
F 2019, 81 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
MAANDAG 15 OKTOBER 2019 om 18u30
MAANDAG 28 OKTOBER 2019 om 19u00
Mechelen_Mondiaal_Logo

I.s.m. Mechelen Mondiaal, Amnesty International Mechelen en Plan International.

Een vertoning ten voordele van Plan International!

In de pers:
‘Een pareltje van een animatiefilm, een overweldigende audiovisuele ervaring waar je helemaal stil van wordt.’ (*****) – Filmmagie
https://www.filmmagie.be/review/les-hirondelles-de-kaboul

‘Een prachtig getekende, naar de ziel klauwende animatiefilm.’ (***1/2) – Humo
https://www.humo.be/filmreviews/405037/les-hirondelles-de-kaboul

‘De impressionistische, subtiele aquarelstijl creëert ademruimte, stimuleert empathie en zorgt voor lichtheid. ‘Les Hirondelles de Kaboul’ is een mooie, meeslepende ballade over liefde in tijden van extremisme.’ (***) – Knack Focus

‘Une perle d’animation et d’humanité.’  – Moustique

‘Les Hirondelles de Kaboul’ schetst een beeld dat authenticiteit koppelt aan emotie en symboliek. Het resultaat grijpt naar de keel.’ – De Tijd
https://www.tijd.be/cultuur/film/de-poetische-wreedheid-van-kaboel-onder-de-taliban/10158909.html

‘Een pakkende film.’ (****) – De Standaard