LAZZARO FELICE (Alice Rohrwacher)

LAZZARO-FELICE

Italië, ergens in de eighties: de door en door goede Lazzaro is een simpele tabaksplukker op een plantage in het dorpje Inviolata.

Gewoon naar het land en de dieren staren geeft hem al een gelukzalige glimlach rond de mond, maar van zijn eeuwige braafheid en gelukzaligheid wordt volop misbruik gemaakt door de anderen.

De plantage wordt gerund door markiezin Alfonsina de Luna (aka de Sigarettenkoningin) die de zich krom werkende landarbeiders nog altijd behandelt alsof ze middeleeuwse lijfeigenen zijn.
De markiezin heeft echter een probleem: haar zoon Tancredi, met wie ze in onmin leeft.

Wanneer Tancredi per toeval Lazzaro leert kennen, ontstaat tussen de twee een vriendschap. En rijpt bij Tancredi het plan om – met behulp van de naïeve Lazzaro – zijn moeder een grote som geld afhandig te maken…

Met ‘Lazzaro Felice’ maakte Alice Rohrwacher (‘La Meraviglie’) iets zeer uitzonderlijks: een film over goedheid, met een held die – behalve goed en gelukkig zijn – niks speciaals kan of doet.
Debutant Adriano Tardiolo is perfect gecast in de hoofdrol: zijn engelachtige, wat naïeve uitstraling past volledig bij het Sint Franciscus-achtige personage dat de hele film naar zich toe zuigt. Cameravrouw Hélène Louvart vatte alles in ronduit adembenemende beelden van de Italiaanse natuur.

‘Lazzaro Felice’ is een wonderlijk mooie film die perfect aansluit op de traditie van grote Italiaan cineasten als Pasolini, Olmi, De Sica en Fellini. Bravo!

LAZZARO FELICE
Regie: Alice Rohrwacher
I 2018, 124 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
MAANDAG 18 FEBRUARI 2019 om 20u30

De pers over ‘Lazzaro Felice':
‘Een magische, poëtische parabel die tovert met verschillende Italiaanse filmtradities.’ (****) – De Morgen
https://www.demorgen.be/film/-lazzaro-felice-simpele-duts-maakt-goedheid-weer-hip-b25394d0/

‘Magie is nooit ver weg.’ (****) – Filmmagie
https://www.filmmagie.be/review/lazzaro-felice

‘An instant classic.’ – The New York Times
https://www.nytimes.com/2018/11/29/movies/happy-as-lazzaro-review.html?referrer=google_kp

‘Een fascinerende fabel met een groot kloppend hart’ (****) – Focus Knack
https://focus.knack.be/entertainment/film/film-van-de-week/lazzaro-felice-een-fascinerende-fabel-met-een-groot-kloppend-hart/article-review-1388805.html

Meer over het werk van cameravrouw Hélène Louvart hier: