10/11/2009: KATANGA BUSINESS

022062010160721000000toutpuissantKort samengevat: Valt Congo nog te redden?

Documentairemaker Thierry Michel stelde zich die vraag al in diverse films, en om een nieuw stukje van het antwoord te ontdekken, trok hij dit keer naar de Katanga-provincie.

Daar zit de bodem vol kobalt, koper, uranium, zink en ijzer, en daar zou dus de relance kunnen beginnen… 

Goed om weten: Thierry Michel draaide al diverse uitstekende documentaires in Congo – herinner u ‘Mobutu, Roi du Zaire’ en het fantastische ‘Congo River’ – en trok dit keer

rond in Katanga: al sinds de afscheidingspogingen in de jaren zestig eigenlijk een soort staat binnen de Congolese/Zaïrese staat (of wat daar nog van overblijft), en dankzij de vele ertsen onder de grond potentieel het rijkste gebied van Afrika.

De ontginning van die rijke bodem is ondertussen al lang niet meer in handen van de Belgen alleen: van Canadezen tot Chinezen, avonturiers en schimmige investeerders uit allerlei windstreken zitten tegenwoordig in Katanga, terwijl (de democratisch verkozen) gouverneur Katumbi de touwtjes in handen probeert te houden.

En nog iets: ‘Katanga Business’ is opgenomen vóór eind vorig jaar de wereldwijde economische crisis losbarstte. Een nieuwe slag voor de schuchtere relance?

Een voorstelling in samenwerking met 11.11.11 Mechelen.

KATANGA BUSINESS
Regie:  Thierry Michel
B-F 2009, 120 min.
Dinsdag 10 november, 20.30 u.

Interview met regisseur Thierry Michel over ‘Katanga Business':