7 + 8/12/2004: JERUSALEM

131218_jerusalem_-_berlin_foto_berlin‘Jerusalem’ is de eerste film in de cyclus ‘Holoceen’ (genoemd naar het huidig geologisch tijdperk), en is een initiatief van de vzw Berlin, een samenwerking tussen theatermakers Yves Degryse (o.a. SKaGeN, De Onderneming, De Queeste), Caroline Rochlitz (o.a. RO-theater) en licht- geluid- en decorontwerper Bart Baele (o.a. SKaGeN). 

Als uitgangspunt én eindpunt van ieder project kiezen ze een stad of streek ergens op deze wereld, en voor ieder project zoeken ze naar een combinatie van media.

De eerste keuze voor ‘Holoceen’ viel dus op Jeruzalem: wereldstad van bij geboorte, een vergaarplaats van monumentale (religieuze) architectuur, kern van drie wereldgodsdiensten en het huidig schouwtoneel van de wereldpolitiek. Alle breuklijnen komen er samen, in de navel van de wereld, die dus een logische keuze als startpunt voor deze cyclus vormt.

Vzw Berlin verzamelde 120 uur beeldmateriaal: stadsbeelden van West en Oost, van een party aan de Klaagmuur, van interviews met Israeli en Palestijnen, van de veiligheidsmuur, van het vluchtelingenkamp van Shufat en nog veel meer.

Als publiek zit u tussen drie schermen, waarop u de verschillende personages kan volgen. Een taxichauffeur, een journalist van de NYT, studenten, toeristen, ouders van een zelfmoordactivist, … Ze schetsen allemaal een beeld van deze stad. 

Voor de muziek tekent Guy Van Nueten, u allicht niet onbekend na zijn veelvuldige duo-optredens met de heer Tom Barman.

kc nOna en Filmhuis Mechelen zien u graag komen…