JAWS (Steven Spielberg)

Het MEC zorgt de hele zomer voor een fijne beach, wij zorgen op 11 augustus voor de bijpassende beachfilm: het nog steeds bloedstollende ‘Jaws’, in 1975 de definitieve doorbraak van Steven Spielberg, en de eerste film ooit die meer dan 100 miljoen dollar aan de box office opleverde.

Sheriff Martin Brody (Roy Scheider) sluit het strand van Amity Island om de badgasten te beschermen tegen de aanvalle van een witte haai.

Het gemeentebestuur vreest echter de “summer dollars” van de toeristen mis te lopen, en besluit daarom het strand tòch open te houden.

Twee dagen later worden twee zwemmers aangevallen en gedood door de haai. De sheriff, zeebioloog Matt Hooper (Richard Dreyfuss) en de zuipende visser Quint (Robert Shaw) besluiten een poging te wagen de haai te vangen…

Zoals in ongeveer alle grote griezelfilms is de horror in ‘Jaws’ vooral gebaseerd op een briljante montage en heel veel Hitchock-achtige suggestie: veel meer dan een plastieken vin en de geniale soundtrack van John Williams  (goed voor één van de drie Oscars voor ‘Jaws’) had Spielberg niet nodig om het publiek de stuipen op het lijf te jagen.
Hollywoodcinema op zijn aller-aller-allerbest!

JAWS
Regie: Steven Spielberg
USA 1975 , 121 min.

Een korte maar interessante docu over de ontstaansgeschiedenis van de film:

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
ZONDAG 11 AUGUSTUS 2013 
om 20u30

Vertoning in het MEC aan de Oscar Van Kesbeekstraat.

Recensie van Mark Kermode (BBC):