HANNAH (Andrea Pallaoro)

Hannah affiche 70x100 BBENG 1403

Met een lange, kille, ijzingwekkende gil: zo komt de bejaarde Hannah de gelijknamige film binnen.

Het is zowat de enige keer dat de in zichzelf gekeerde dame – op fenomenale wijze vertolkt door Charlotte Rampling - haar emoties toont in de film, ook al blijkt de gil uiteindelijk niet meer dan een onderdeel van een oefening uit een theatercursus waaraan ze deelneemt.

Dat er iets bijna ondraaglijks op haar bestaan weegt is duidelijk, alleen houdt regisseur Andrea Pallaoro grotendeels verborgen wàt dat dan wel is.

Tot we ontdekken dat haar man (gespeeld door André Wilms) voor een onduidelijke misdaad in de cel zit, én dat Hannah ondanks zijn vreselijke misstap aan zijn zijde is blijven staan: een beslissing waardoor ze helemaal geïsoleerd is geraakt.

Sindsdien probeert ze met die situatie en haar leven in het reine te komen. Maar de ontreddering en de onzekerheid blijven wegen op haar dagelijks bestaan…

Pallaoro steekt in ‘Hannah’ zijn bewondering voor de films van Chantal Akerman en Michael Haneke niet onder stoelen of banken: de fantastisch gekadreerde, uiterst gestileerde shots van cameraman Chayse Irvin roepen herinneringen op aan Akermans meesterwerk ‘Jeanne Dielman’ (dat de film grotendeels in België opgenomen is maakt de link nog wat duidelijker), terwijl Hanekes ‘Amour’ onmiskenbaar een inhoudelijke dwarsstraat vormt.

Liefhebbers van wilde achtervolgingen of hap-slik-weg-films mogen zich onthouden, want dit is fascinerende slow cinema die met een bijna klinische blik de pijn van het zijn dissecteert.

‘Hannah’ is niét de makkelijkste film van het jaar, maar wél het soort film dat uiteindelijk nog wekenlang bij de kijker blijft nazinderen. En de acteerprestatie van Rampling is – we herhalen het graag – fenomenaal.

Met een soundtrack van Michel Bisceglia.

HANNAH
Regie: Andrea Pallaoro
B-I-F-GB 2018, 95 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
DINSDAG 27 MAART 2018
om 18u30
MAANDAG 9 APRIL 2018
om 20u45

Charlotte Rampling over ‘Hannah':

De pers over ‘Hannah':

‘Een glansrol van Charlotte Rampling’ – De Filmkrant
http://www.filmkrant.nl/_titelindex_H/16332

‘Rampling zuigt de blik probleemloos naar zich toe.’ (****) – De Volkskrant
https://www.volkskrant.nl/film/hannah-blijft-stil-en-somber-alsof-ze-vindt-dat-ze-een-uitlaatklep-niet-verdient~a4572693/

‘An exquisite exercise in slow cinema. Rampling’s presence is compelling.’ – British Film Institute
http://www.bfi.org.uk/news-opinion/sight-sound-magazine/reviews-recommendations/hannah-andrea-pallaoro-existential-giallo

‘A close, piercing character examination. Rampling’s presence commands the attention.’ - Variety
http://variety.com/2017/film/reviews/hannah-review-1202551316/

Een interview van IFFR met Andrea Pallaoro over ‘Hannah’ en Charlotte Rampling:
https://iffr.com/nl/blog/andrea-pallaoro-over-hannah