GREEN BOOK (Peter Farrelly)

greenbook

New York, 1962: Dr. Don Shirley is een briljante, door de kenners bewonderde pianist-componist die zowat élk genre perfect in de vingers heeft: klassiek, jazz, blues, swing…, u noemt het en hij tovert het uit zijn piano.

Wanneer de topmuzikant een aanbod krijgt voor concerttoernee door het gesegregeerde deep south van de States, huurt hij de blanke buitenwipper Tony “Lip” Villalonga in als chauffeur-bodyguard om hem veilig van zaal tot zaal en van hotel naar hotel te brengen: geen overbodige luxe, maar een bittere noodzaak in het openlijk racistische zuiden.

Ook mee in de reiskoffer gaat The Negro Motorist Green Book, een soort alternatieve reisgids waarin zwarte reizigers plaatsen vonden waar ze veilig konden overnachten.

Nog voor de trip begonnen is blijkt al dat de gesofisticeerde, erudiete en elegante Don Shirley in zowat alles de complete tegenpool is van de grofgebekte, lompe straatrat Tony Lip. Door de hele dag noodgedwongen in elkaars gezelschap te zijn, groeit er stilaan echter een zekere wederzijdse waardering.

Bovendien vallen bij Tony de schellen van de ogen wanneer hij dag na dag aan den lijve meemaakt welke schandalige vernederingen de geniale musicus moet ondergaan, gewoon omdat die niet de “juiste” huidskleur heeft…

‘Green Book’ is gebaseerd op ware feiten, en biedt een uiterst merkwaardige maar hier zéér geslaagde combinatie van een sociale aanklacht met een ouderwetse feelgoodfilm.

De extreem swingende soundtrack (check vooral de platen van de echte Don Shirley!), de volop aanwezige humor en de excellente acteerprestaties van het duo Viggo MortensenMahershala Ali (‘Moonlight’) maken van ‘Green Book’ een volkomen terechte prijzenkaper: drie Golden Globes zijn al binnen, en waarschijnlijk volgt nog een lading welverdiende Oscars.

GREEN BOOK
Regie: Peter Farrelly
USA 2018, 129 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
DINSDAG 19 MAART 2019 om 18u30
DINSDAG 19 MAART 2019
om 20u30
MAANDAG 25 MAART 2019 om 18u30