EMPERORS OF NOTHING (Cédric Gerbehaye)

In ‘EMEmperors_of_Nothing_-Poster_1PERORS OF NOTHING’ geeft Cédric Gerbehaye ons een unieke inkijk in de beruchte gevangenis van Vorst.

Gerbehaye – een bekroond documentairefotograaf voor onder andere National Geopgraphic – woonde jarenlang tussen de gevangenissen van Vorst, Sint-Gillis en Berkendael, en besloot in 2014 het leven van zijn ‘buren’ te beginnen documenteren.

Toen hij in 2016 van het ministerie van Justitie en de gevangenisdirectie de unieke toestemming kreeg om onbeperkt in de gevangenis te filmen, begint het verhaal van deze uitzonderlijke documentaire: we hebben op dat moment net de grote staking van het gevangenispersoneel achter de rug, en België is voor de zoveelste keer veroordeeld door het Europees Hof van de Rechten van de Mens, vanwege de onmenselijke toestanden in onze gevangenissen.

Gerbehaye blijft er zes jaar lang filmen, tot november 2022, wanneer Vorst gesloten wordt en alle bewoners naar de nieuwe megagevangenis in Haren verhuizen.

Tijdens de zes jaar van zijn film toont Gerbehaye ons de hoop op verandering, de stagnatie en de verwachting, en laat hij ons het leven “achter de tralies” zien aan de hand van persoonlijke, openhartige opnames van gevangenen en bewakers.

‘EMPERORS OF NOTHING’ is een subtiele en humane film geworden, die er dankzij Gerbehayes achtergrond als fotograaf ook visueel verbluffend uitziet.
Deze – helaas – nog altijd razend actuele film werd intussen al bekroond op het Festival des Libertés.
Avansa_logo_Mechelen_vlak wit_regio

EMPERORS OF NOTHING
Regie: Cédric Gerbehaye
B 2023, 90 min.

Vertoning:dialoog_blauw[15432]
MAANDAG 10 JUNI om 19u00

 

Een vertoning in samenwerking met
Avansa
en de Rode Antraciet.Rode_Antraciet_logo

 

De pers over ‘EMPERORS OF NOTHING':
‘Indrukwekkend’ – De Tijd
https://www.tijd.be/cultuur/film/recensie-emperors-of-nothing-een-ongedwongen-blik-achter-de-gevangenismuren/10545323.html

Bruzz interviewde regisseur Cédric Gerbehaye en gevangenisdirecteur Jurgen Van Poecke:
https://www.bruzz.be/actua/justitie/ik-ben-niet-van-plan-van-om-van-haren-een-sardineblik-te-maken-2024-05-08

‘The incredibly aesthetic use of black and white creates a beauty where we least expect it’ – Cineuropa
https://cineuropa.org/en/newsdetail/461829/